Ptáte se - odpovídáme

Sdílej
 
Mám telefon ALCATEL 303 OT a už delší dobu do něj sháním nějakou melodii. Kamil, Praha

Mám telefon ALCATEL 303 OT a už delší dobu do něj sháním nějakou melodii.
Kamil, Praha


Bohužel do tohoto telefonu melodii neseženeš. Poslat z jiného mobilu jako SMS (ani z internetu) nejde.

* * *

Potřebuji zjistit kód sítě Oskar a Eurotel, ale cena za tuto službu se mi zdá vysoká. Mohli byste mi poradit a ještě mi vysvětlit, co znamená IMEI?
Lukáš


Začněme od konce - IMEI je jedinečné identifikační číslo mobilního telefonu. Něco jako rodné číslo u lidí - nemělo by se nikde opakovat. Podle tohoto čísla může servis zjistit, zda je telefon původně určen pro volnou distribuci, pro některého operátora, nebo jestli byl vůbec uvolněn k prodeji. Při koupi telefonu se pak IMEI píše i na fakturu a při krádeži slouží případně i k identifikaci odcizeného přístroje. Ohledně kódu sítě ti však neporadíme. Jedná se totiž o odblokovací kód, který je závislý přímo na kódu IMEI (neexistuje univerzální kód). Tento kód je zanesen spolu s IMEI v databázi Alcatelu. Pro odblokování mobilu (což asi chceš) se ale používá i přehrání nebo spíše úprava SW v telefonu. To se provádí pomocí kabelu a propojení s PC. Lidé, kteří odblokování dělají, obvykle požadují kolem 300 až 600 korun..

Své dotazy posílejte na e-mail: rady-technika@iabc.cz nebo na adresu redakce: Žerotínova 38, 130 50 Praha 3 a obálku označte heslem TECHNICKÁ PORADNA.