Abeceda zajímavostí

Sdílej
 
Všechna divoká zvířata v přírodě žerou a také dělají to druhé: vylučují nestrávené zbytky, které za sebou různě trousí. Z toho vzniklo slovo trus. Kdyby tyto produkty trávicí činnosti zvířat zůstávaly na místě, dnes bychom na mnoha místech Země neměli kam šlápnout. Zejména tam, kde trousí sloni. Ale příroda se postarala, abychom do ničeho nevhodného nešlápli.

POČIŠŤOVAČI PŘÍRODY

Foto
Všechna divoká zvířata v přírodě žerou a také dělají to druhé: vylučují nestrávené zbytky, které za sebou různě trousí. Z toho vzniklo slovo trus. Kdyby tyto produkty trávicí činnosti zvířat zůstávaly na místě, dnes bychom na mnoha místech Země neměli kam šlápnout. Zejména tam, kde trousí sloni. Ale příroda se postarala, abychom do ničeho nevhodného nešlápli. Když slon "utrousí" (dá-li se ta hromada tak nazvat), okamžitě ji zvětří obrovské množství zájemců - tzv. koprofágních brouků, jejichž potomstvo se vyvíjí právě v trusu jiných zvířat. Hromada se pod nimi (na fotografii pořízené v jihoafrickém Krugerově národním parku jde o chrobáky rodu Garreta) doslova ztrácí, za pár desítek minut je místo dokonale čisté - po trusu ani památky. Škoda, že tito brouci nežijí v pražských, brněnských či jiných městských ulicích a parcích, v nichž lidé venčí své psy. Ušetřili by nám leckterý nepříjemný zážitek.

-zde


Foto
BLAHODÁRNÉ FAZOLKY

Tyto zvláštní umělohmotné fazolky v akváriu se nazývají TheraBeans a jsou novým objevem v oblasti rehabilitačního cvičení a cvičení vůbec. Vyrobeny jsou z lehkého omyvatelného plastu a jejich dvě různé velikosti vytvářejí ideální odpor pro posilování paží, ramen a nohou a současnou masáž. Používají se při rehabilitacích, terapiích, ortopedických a neurologických cvičeních a také pro podporu motoriky těla.

-JJ

Foto
JAK DALEK O JE MĚSÍC?

Víme, že vzdálenost středu Měsíce od středu Země je kolem 385 000 km. Ale Tom Murphy z Washingtonské univerzity chce uskutečnit mnohem přesnější měření. Astronauti z Apolla 11 a z dalších výprav zanechali na povrchu Měsíce několik zpětných reflektorů tvořených stovkami zrcátek, která odrážejí světlo zpět k jeho zdroji. Tom Murphy hodlá použít silný laser, jehož paprsek se odrazí od těchto zrcadel a bude na Zemi opět zachycen. Měřením času, který uplynul od návratu paprsku, lze velmi přesně vypočítat vzdálenost, kterou urazil. Má to ale jeden háček: V okamžiku, kdy paprsek dosáhne povrchu Měsíce, bude široký 2 km. Reflektor tak zasáhne jen velmi málo fotonů (světelných částic). Po návratu na Zemi už bude paprsek široký dokonce 15 km. Murphy přesto věří, že se mu podaří nějaké fotony zachytit a měření dovést ke zdárnému konci.

-von

Foto
FIGURKY Z PÁNA PRSTENŮ

Nejdražší film všech dob nevydělává vložené investice pouze na divácích v kinech. Pro fandy trilogie Pána prstenů existují například figurky hlavních postav kladných i záporných. Mají ohebné končetiny a své typické zbraně.

-JJ

Foto
ELEKTRONICKÝ ZÁPISNÍK

Elegantní kožené pouzdro skrývá víc než pouhý blok, tužku a kalkulačku, jak by se na první pohled mohlo zdát. Ukrývá nový způsob psaní poznámek. Co napíšete tužkou na podložku, uloží se v malém elektronickém Notepadu, z kterého můžete posílat zprávy na e-mail nebo fax. Kromě adres, plánovače a kalendáře tak do něj můžete ukládat i texty a obrázky vytvořené vlastní rukou.

-JJ

Foto
NEJMENŠÍ GEKON

Nový druh miniaturního gekona objevili biologové v národním parku Jaragua na malém ostrově, který je součástí Dominikánské republiky. Sphaerodactylus ariasae, jak byl onen drobeček pojmenován, je se svými 16 milimetry délky považován za nejmenšího plaza na světě. Objev nového druhu tu není ničím výjimečným. Karibik totiž patří k oblastem s největší rozmanitostí života. Spousta malých ostrovů nabízí ideální prostředí pro evoluci nejrůznějších životních forem.

-von

Foto
NOVÁ TECHNOLOGIE V TELEVIZORECH

Firma Philips uvedla na trh televizor s unikátní technologií Pixel Plus, která zdůrazňuje ostrost, detaily a hloubku televizního obrazu. Technologie zdvojnásobuje standardní rozlišení (PAL 625 x 1024) na 833 řádků s 2048 body na řádek. To znamená, že v porovnání s běžným televizorem zvyšuje svislé rozlišení o třetinu a vodorovné rozlišení dokonce zdvojnásobuje. Výsledkem je pak velmi ostrý obraz s přirozenými a jasnými detaily pro všechny druhy signálů - tedy jak pro televizní vysílání, tak pro video nebo DVD.

-lež

Foto
MONSTRUM Z BROUKA

Tento podivný VW Brouk zaparkoval před naším domem. Jeho majitel mi prozradil, že z původního brouka zůstalo v této strojovně jen málo. Karoserie byla upravena k zástavbě širokých rychlostních pneumatik, upraven byl interiér, ale hlavně motor o obsahu 1600 ccm s komplikovaným, ale o to účinnějším výfukovým systémem, jenž vozu umožňuje jet rychlostí až 160 km/h.

- VŠ

Foto
UMĚLÉ BIOLOGICKÉ HODINY

Pořádný spánek je pro organismus stejně důležitý jako vyvážené jídlo a voda. Někteří lidé pro samou práci na tento fakt zapomínají. Proto vědci vymysleli přístroj, který vypadá jako hodinky, ale je určen k něčemu jinému. Monitoruje 24 hodin vaši tělesnou aktivitu a včas vás upozorní na dobu, která je nejvhodnější pro odpočinek vašeho unaveného těla.

-JJ