Balonem do kosmu

Sdílej
 
O tom, že vesmír lze dobýt i jiným způsobem než v raketě či raketoplánu, nás chtějí přesvědčit dva britští dobrodruzi , kteří se do kosmu chystají dopravit balonem naplněným heliem.

O letošních prázdninách by měl padnout velice speciální světový rekord v balonovém létání. A možná těch rekordů bude hned několik. Už samotný balon, podle společnosti, která ho vyrábí, nazvaný QinetiQ 1, bude mít několik nej, z nichž nejvýraznější jsou jeho rozměry. Jeho výška přesáhne neuvěřitelných 380 metrů, čímž se stane největším balonem v historii.

Bláznivý nápad

Foto
Pod balonem bude viset otevřená gondola se dvěma křesly, do nichž usednou Angličané Andy Elson a Colin Prescot, kteří celý tento projekt vymysleli. Jejich záměrem je vylétnout do výšky čtyřiceti kilometrů a bezpečně se vrátit na zem. Možná si řeknete, že by se vám takový výlet balonem také líbil, ale tady půjde opravdu o život.
Foto
Balon kosmické vzduchoplavce vynese do otevřeného vesmíru, kde budou vystaveni kosmickému záření a teplotě kolem minus šedesáti stupňů Celsia. Bezpečně dýchatelný vzduch nechají nějakých 35 km pod sebou. A v takovém prostředí budou celou dobu v otevřené gondole! Astronauti si proto na let obléknou speciální skafandry a dýchat budou kyslík z plynových bomb. Zda bude taková ochrana dostatečná, ukáže až samotný let. Není ani jednoznačně jisté, jestli neselže samotný balon. Celý projekt je velmi riskantní.

Nebezpečná cesta

Foto
Foto
Už samotný výstup zemskou atmosférou bude velice nebezpečný. Obrovská plocha balonu bude vystavena větrům, které ho mohou kdykoli poškodit, což by pro astronauty znamenalo jistou smrt. Záměrně byly pro let zvoleny letní měsíce, kdy se dá předpokládat ustálený východní vítr a lze tak předvídat cestu balonu.
Pokud se cesta podaří a oba průkopníci balonového létání ve vesmíru se v pořádku vrátí na zem, bude to znamenat mnohem levnější alternativu letů do kosmu, a tudíž i celého vesmírného výzkumu. Počkejme měsíc dva a tato otázka bude zodpovězena.
Více se o projektu dozvíte na internetové stránce www.qinetiq1.com.