Počmág radí

Sdílej
 
Vytvořil jsem si kompresí zbylého místa na mém pevném disku novou jednotku a potřeboval bych poradit, jak se tato jednotka dá opět zrušit a pevný disk dát zpátky tak, jak byl před kompresí. Mám Windows 98.

Vytvořil jsem si kompresí zbylého místa na mém pevném disku novou jednotku a potřeboval bych poradit, jak se tato jednotka dá opět zrušit a pevný disk dát zpátky tak, jak byl před kompresí. Mám Windows 98.

Martin z Budějic

Vzhledem k tomu, že při tomto způsobu komprese nedojde k fyzickému rozdělení disku, ale pouze k vytvoření jakéhosi virtuálního disku, tvořeného pouze jedním komprimovaným souborem, lze tuto jednotku stejným komprimačním programem Drivespace, který je součástí Windows, odstranit. Pozor, na nekomprimované části disku musí být dostatek volného místa pro umístění dekomprimovaných souborů.

Slyšel jsem, že ve Windows 98 se dá kopírovat nějakou klávesovou zkratkou aktuální okno do schránky. Zajímala by mě ta zkratka a také, jak se dostanu do schránky.
Michal Sokolov


Aktuální obraz na monitoru si do schránky zkopíruješ ve Windows stiskem klávesy PrintScreen. K prohlížení schránky slouží prográmek s názvem "Prohlížeč schránky". Pokud jej nemáš nainstalován, uděláš to tak, že si v "Ovládacích panelech" otevřeš ikonu "Přidat nebo odebrat programy" a v záložce "Instalace Windows" najdeš pod položkou příslušenství možnost jej přidat do systému.

Jak můžu na jeden počítač nainstalovat Windows 98 a Windows NT 4.0 tak, abych si při startu počítače mohl vybrat, které Windows chci spustit?
Jiří


Tato možnost je. Pokud nepoužiješ nějaký diskový manager, který ti umožní mít nainstalovaných i více operačních systémů současně (např. System Commander), nainstaluj nejprve systém Windows 98. Pozor na to, aby byl nainstalován na jednotce se souborovým systémem FAT, nikoliv FAT 32, neboť s ním neumí Windows NT pracovat. Potom můžeš nainstalovat Windows NT, ale při instalaci ponecháš původní konfiguraci disku a nebudeš jej např. konvertovat do systému NTFS, neboť by došlo ke zrušení nainstalovaných Windows 98. Po takto provedené instalaci se ti při spuštění počítače objeví startovací nabídka s možností výběru, který operační sytém má být zaveden.

Své dotazy posílejte na adresu redakce nebo na e-mail pocmag@iABC.cz.