Abeceda zajímavostí

Sdílej
 
Šnek ve své ulitě schovává lepicí pásku, žába umí sešít papíry kovovou sponkou, motýl nahradí děrovačku a panáček má v hlavě magnet, který drží kancelářské sponky. S těmito kamarády vypadá pracovní stůl mnohem veseleji než s obyčejnými kancelářskými potřebami.

MALÍ POMOCNÍCI

Šnek ve své ulitě schovává lepicí pásku, žába umí sešít papíry kovovou sponkou, motýl nahradí děrovačku a panáček má v hlavě magnet, který drží kancelářské sponky. S těmito kamarády vypadá pracovní stůl mnohem veseleji než s obyčejnými kancelářskými potřebami.

-eva

Foto
PONORKA JAKO ATRAKCE

Nezvyklou turistickou atrakci mají ve městě Nakskov, ležícím v zálivu na západním cípu dánského ostrova Lolland. Je to ruská ponorka U-359, o kterou si napsala skupina nadšenců do Moskvy přímo někdejšímu presidentu M. Gorbačovovi s tím, že by z ní chtěli udělat muzeum. Přání bylo vyslyšeno, vyřazená a odzbrojená ponorka s klasickým pohonem byla dopravena do Nakskova a vyzdvižena na břeh zálivu. Návštěvníci mají možnost prohlédnout si, jak to v takové vojenské ponorce vypadá. Ponorka měří 76 m, je vysoká 11 m, průměr trupu je 6,3 m a váha 1350 tun. Expozice uvnitř lodi je ozvučena a ozývají se i ruské povely k torpédovému útoku.

-koč

Foto
KRAHUJCI PUTUJÍ NA SEVER

Mnozí dravci patří celosvětově mezi ohrožené druhy, ale krahujce Cooperova ( Accipiter cooperi ) se to netýká. Tento severoamerický dravec původně obýval jihovýchod a střed USA, ale dnes se úspěšně šíří i daleko na sever a západ. Přispěly k tomu souvislé pásy zeleně, které byly vysazovány ve třicátých letech minulého století a které měly zamezit půdní erozi. Dnes jsou pásy stromů plně vzrostlé, poskytují krahujcům ideální hnízdní možnosti a slouží jako přirozené biokoridory. Výskyt a šíření krahujců zoologové pravidelně sledují - mláďata na obrázku byla vybrána z hnízda v jednom takovém koridoru v Kansasu. Po zvážení a okroužkování budou vrácena zpět.

-zde

DIÁŘ HARRYHO POTTERA

Pro milovníky Harryho Pottera se na trhu před nedávnem objevil speciální digitální diář ve tvaru knihy kouzel. Kromě klasických funkcí diáře, ukládání dat, kalkulačky a hodin jsou zde i funkce kouzelné, jako grafické a digitální zvukové efekty, jednoduché hry a obrázková encyklopedie termínů z knih o Harrym Potterovi.

-JJ

Foto
MOAI MOTOROVOU PILOU

Na tuto krásnou sochu není sáhnuto ničím jiným než motorovou pilou. Na festivalu českých a světových NEJ v Pelhřimově vyřezal "dřevosochař" Martin Komárek ze smrkového dřeva a výhradně motorovkou nejvyšší objekt svého druhu u nás. Socha moai z Velikonočních ostrovů je vysoká 324 cm a autor na její výrobu potřeboval čtyři hodiny a tři minuty.

-MiM

Foto
ZA MŘÍŽE ZA MŘÍŽE

Symbolem moci se pro některé mafiánské bossy stal nelegální chov vzácných a ohrožených druhů živočichů, zejména šelem. Po rozbití neapolského gangu tak byl ve sklepních prostorách domu jednoho z hlavních bossů objeven lev Simba. Spolu se zabaveným levhartem a krajtou se z těsné klece přestěhuje do neapolské zoo, v těsné "kleci" za mřížemi však teď stráví nějaký čas jejich bývalý majitel.

-zde

Foto
PODMOŘSKÁ CYKLISTIKA

Navždy pryč jsou doby, kdy se na kole jezdilo pouze po silnicích a cyklostezkách. Vynález horského kola učinil sjízdnými i mnohem obtížnější terény. Nemluvě o cyklotrialových mistrech, pro které na souši snad neexistuje nepřekonatelná překážka. Ani to však některým nadšencům nestačilo, a tak se s kolem vydali na mořské dno, mezi ryby, korály a vraky lodí.

-eva

Foto
FORMULE Z POLE

O tom, že se i jednoosý malotraktor může stát "nadupaným" sportovním strojem, svědčí náš záběr ze závodu malotraktorů do vrchu, který se každoročně odehrává v Bílovicích nad Svitavou pod názvem Ecce Terra. Závodí se podle přesných regulí, s elektronickým startovacím zařízením a časomírou měřící na setiny vteřiny. Nechybějí diváci, stupně vítězů, depa závodních strojů, hasiči kolem tratě, mechanici ani reklamy.

-koč

ZAMETACÍ AUTÍČKO

Určitě to také znáte - když potřebujete vygumovat nepovedený obrázek nebo poznámky vepsané do učebnice, zůstane vám na stole pěkný nepořádek. Kousky gumy, celé černé od tuhy, sice můžete sfouknout na zem, ale tím si moc nepomůžete. Nečistota nezmizí, jenom se přesune jinam. Právě pro tyto případy je určeno malé autíčko vybavené dvěma smetáčky. Vypadá roztomile, a přitom je velice praktické.

-eva