Ptáte se - odpovídáme

Sdílej
 
Chtěl jsem se zeptat na chov gekončíků a zda je lze chovat společně se želvou zelenavou. Honza S.

Chtěl jsem se zeptat na chov gekončíků a zda je lze chovat společně se želvou zelenavou.

Foto
Honza S.

Návod na chov gekončíků připravujeme, v této rubrice mu nelze věnovat dostatečný prostor. Tak odpovím jen na druhou polovinu otázky. Oba druhy, tedy želvy zelenavé i gekončíci (r. Eublepharus ), obývají dost podobný biotop - stepní až pouštní oblasti subtropického pásma. Želvy, které jsou býložravé, jsou závislejší na vegetaci, hmyzožraví gekončíci mohou žít i v oblasti, kde téměř nic neroste. V teráriu se však tento rozdíl stírá - oba druhy jsou závislé na krmivu, které jim předložíš. Zvířata si tedy nijak nekonkurují potravně, gekončíci mají noční aktivitu a želvy ožívají přes den, nejsou vůči sobě agresivní, vlastně se navzájem prakticky nevnímají. Jejich chovu ve společné nádrži by tak zdánlivě nic nebránilo.
Přesto ho nelze doporučit bez výhrad. Jak želvy, tak gekončíci potřebují svůj klid a určité soukromí. I nádrž, která by byla dostatečně velká pro jeden druh, nemusí stačit oběma druhům současně. Větší a těžké želvy přerovnávají vybavení nádrže a ničí tak gekončíkům jejich denní úkryty, budí je, šlapou po nich a mohou je při hrabání i zranit. Mohou dokonce sežrat jejich vajíčka (budou-li ještěři vůbec ochotni se v takovém prostředí množit). Hmyz, kterým budeš krmit gekončíky, zase ruší a obtěžuje v noci spící želvy.
Pokud bys tedy chtěl chovat oba druhy ve společné nádrži, musíš pro ně zařídit dostatečně velké terárium. V něm ponecháš část velmi jednoduše zařízenou, aby se v ní dařilo želvám, a gekončíkům oddělíš prostor nějakým těžším kusem kamene či větším kořenem, kterým želva nepohne a nebude se jí snadno přelézat. Jejich část by také měla být mnohem členitější, aby si v něm mohli najít bezpečný úkryt, ke kterému se želvy nedostanou.

Své otázky týkající se přírody a chovatelství posílejte na adresu redakce: ABC - RADY, Žerotínova 38, 130 50 Praha 3 nebo e-mailem na rady-priroda@iabc.cz .