Dungeon Siege

Sdílej
 
Dungeon Siege je akční RPG, které vás přenese do rozsáhlého fantasy světa království Ehb. Na začátku si samozřejmě musíte zvolit hrdinu. Je sice předem dáno jeho povolání (rolník), čímž jsou určeny i jeho schopnosti, ale můžete si vybrat pohlaví a vzhled.

Dungeon Siege je akční RPG, které vás přenese do rozsáhlého fantasy světa království Ehb. Na začátku si samozřejmě musíte zvolit hrdinu. Je sice předem dáno jeho povolání (rolník), čímž jsou určeny i jeho schopnosti, ale můžete si vybrat pohlaví a vzhled.
Poté se ocitnete na svém rodném políčku a děj nabírá rychlý spád. Před vámi umírá farmář Norick, který byl svého času významným válečníkem, a posílá vás do světa. Na království Ehb totiž útočí krvelačné potvory všeho druhu, a jak už to v takových příbězích bývá, záchranu světa máte na svých bedrech vy, nezkušený chudý rolník.

SKUPINA BOJOVNÍKŮ

Naštěstí se k vám časem připojí další bojovníci - někteří dobrovolně, jiné si musíte za těžce vydělané peníze najmout. Hrdiny můžete do skupiny libovolně přijímat (do maximálního počtu osmi členů) či propouštět.
Součástí skupiny může být i mula, která je velice užitečná, protože unese hodně nákladu. Z padlých nepřátel totiž vypadávají různé předměty, které se dají prodat. Je třeba jich posbírat co nejvíce, protože když se pro ně vrátíte později, už je nenajdete. Časem ale získáte kouzlo, které přemění posbírané předměty ve zlaťáky a nebudete se muset s nákladem tahat.
Kouzel ve hře najdete víc než sto. Já jsem v nich brzy ztratil orientaci a používal jsem prakticky jenom ohnivé střely a blesky, ale máte-li v oblibě mágy, určitě si přijdete na své.

BOJ

Teprve časem se začne z rozhovorů a posbíraných textů skládat příběh, ve kterém se dozvíte, co se v zemi vlastně stalo. Příběh je ale v této hře druhořadý, důležitý je boj. Už od samého počátku musíte čelit hordám nepřátel. Ty mají sice po celou hru početní převahu, ale jejich síla je přizpůsobena síle vaší skupiny, takže se dají zvládnout. Nesmíte se ale do bojů vrhat bezhlavě, vždycky je třeba zvolit správnou taktiku, protože inteligence nepřátel je na poměrně vysoké úrovni.
Vaši hrdinové samozřejmě postupně sílí a nabývají zkušeností. Ty rostou v závislosti na druhu zbraně, kterou právě používáte - oháníte-li se válečnou sekyrou, poroste vám nejvíce síla, střílíte-li lukem, bude vaší nejlepší vlastností obratnost, kouzlení má zase blahodárné účinky na inteligenci.

CHYTNE A NEPUSTÍ

Technicky je hra naprosto jedinečná. Skvělá grafika, hudba i zvuky, plynulé přecházení z exteriérů do interiérů a naopak, žádné zdržování s nahráváním lokací, výborné ovládání s mnoha možnostmi. Nenarazil jsem snad na nic, co by mně ve hře vadilo. Hra je mimořádně dlouhá a vlastně celou dobu jen bojujete, ale procházíte tolika rozdílnými prostředími, že se určitě nudit nebudete. Nebojím se tvrdit, že Dungeon Siege je nejlepším titulem žánru akčního RPG, který se na písíčku kdy objevil.