Abeceda zajívostí

Sdílej
 
Vědci jsou už přes 20 let schopni "vyrábět" zvířata, jejichž buňky obsahují geny jiných druhů. Výzkum nabízí široké praktické využití v lékařství, v zemědělství a v řadě dalších oborů. Začátkem letošního roku skupina amerických vědců zveřejnila novou metodu pro vnášení cizích genů do zvířecích buněk.

SVÍTÍCÍ MYŠI

Foto
Vědci jsou už přes 20 let schopni "vyrábět" zvířata, jejichž buňky obsahují geny jiných druhů. Výzkum nabízí široké praktické využití v lékařství, v zemědělství a v řadě dalších oborů. Začátkem letošního roku skupina amerických vědců zveřejnila novou metodu pro vnášení cizích genů do zvířecích buněk. V roli poslíčka, jenž geny přenáší, funguje virus HIV (upravený tak, aby nemohl způsobit AIDS). V jednom ze zkušebních pokusů do něj biologové vložili gen pro zelenou svítivou barvu, který si vypůjčili od medúzy. Virus jej přenesl do jednobuněčných myších embryí, z nichž vyrostly svítící myši. Zbývá jen dodat, že myši jsou zelené pouze ve fluorescenčním osvětlení. V teráriu byste je tedy od jejich obyčejných kamarádek nepoznali.

-von

Foto
HOLICÍ STROJEK NA CESTY

Panasonic představil nový pánský holicí strojek, jen o málo větší než kreditní karta. Muži mohou na svých cestách vyměnit starý objemný strojek za tuto pouhých 13 mm tenkou a 11,5 g vážící krabičku, která se diskrétně skryje i v kapsičce košile. Napájení strojku zajišťují dvě mikrotužkové baterie.

-lež

Foto
NĚCO PRO ŠPIONY

Tento miniaturní digitální fotoaparát, zabudovaný do náramkových hodinek, umožňuje nepozorovaně pořizovat malé fotografie přímo ze zápěstí. Pamatuje si až sto snímků. Má pouze jedinou chybu - ten, kdo by si s ním chtěl hrát na Jamese Bonda, musí sáhnout hluboko do peněženky. V přepočtu stojí 15 500 Kč.

-eva

Foto
DRZÝ VOUSÁK

Příbuzní našich datlů, vousáci, jsou většinou pestře zbarvení ptáci, kteří obývají tropy Starého i Nového světa. Svoje české jméno dostali podle dlouhých štětin, jež jim vyrůstají kolem zobáku. Vousák Levaillantův ( Trachyphonus vaillantii ) z našeho obrázku byl jedním z nejkrotších hostů kempu v jihoafrickém národním parku Pilanesberg. Poletoval kolem návštěvníků a přímo ze stolů, u nichž snídali, jim kradl kousky chleba a odnášel je mláďatům do dutiny nedalekého stromu.

-jš

Foto
PRŮHLEDNÝ MOTOR

Návštěvníky letošního veletrhu hraček v Norimberku zaujala zajímavá školní pomůcka, kterou ve svém stánku vystavoval jeden z výrobců modelových automobilů, korejská firma Maisto. Jednalo se o automobilový motor s převodovkou, spojkou a ostatními doplňky, jako například systémem čističů vzduchu či alternátorem s elektroinstalací. To by samo o sobě nebylo tak zvláštní, kdyby část vnějšího pláště motoru, spojky a převodovky nebyla průhledná. Po uvedení motoru do chodu (samozřejmě s pomocným elektrickým pohonem) je dobře vidět práce pístů, vačkového hřídele, ventilů a dalších pohyblivých dílů.

-vš

Foto
OBŘÍ BAGETA

Upečení bagety o rekordní délce 14,28 m, průměrné šíři 26 cm a obvodu 62 cm trvalo v průběžné peci v Praze u Odkolka 45 minut. Na její výrobu bylo použito 150 kg mouky, 7,5 kg droždí, 6,5 kg tuku a 70 litrů vody a nakonec byla posypána 3 kg lněného semínka a 2,8 kg sezamového semínka. Výrobek, který se podařilo převézt z pekárny až napotřetí (bageta byla převážena na kamionu), byl představen i zkonzumován v Průhonicích u Prahy. Tam také bagetu rozřízli a naplnili 64 kg zeleniny, 25 kg toastové šunky, 20 kg sýra Mozzarella, 20 kg sýra cihla, 24 kusy ramy a 10 kg dresinku. Z bagety bylo poté pořízeno 628 porcí o průměrné hmotnosti 0,2 kilogramu, jež byly rozdány přítomným divákům.

-MiM

Foto
TROCHA DIVOKÉ KRVE

V Rusku přišli na způsob, jak zlepšit výkony služebních psů, kteří pomáhají policistům chytat uprchlé zločince a vyhledávat drogy a výbušniny. Začali používat křížence huskyho a šakala. Ideální jsou prý "čtvrtinoví šakalové", tedy psi, kteří mají mezi svými prarodiči jednoho divokého šakala. Domestikovaní psi totiž postupně ztratili něco z dokonalosti čichu svých volně žijících vlčích předků. Použít čistokrevné šakaly, jejichž čich je mnohem citlivější, není možné, protože nevěří lidem a nedají se vycvičit. Jen na moskevském letišti v současnosti pracuje 25 těchto zvláštních kříženců.

-von

HUDBA MEZI TUŽKAMI

Mohla by to být obyčejná nádoba na psací potřeby. Ale proč z ní vyčuhuje ta podivná kovová tyčka, připomínající anténu? Nelamte si s tím hlavu, nejde o nic záhadného. Je to skutečně anténa pro příjem velmi krátkých vln. V modrém kalíšku je totiž ukryto malé rádio, které vám může vyhrávat třeba při malování nebo lepení papírových modelů z ABC.

-eva

ROLLING STONES

Řeč nebude o slavné britské rockové skupině. Rolling stones totiž v překladu znamená "valící se kameny". Uznejte, že ten na obrázku se Micku Jaggerovi moc nepodobá. Pochází z kalifornského Údolí smrti - sluncem rozpáleného pekla tvořeného pouští a slanými jezery. Konkrétně z planiny Racetrack (Závodní dráha), která je téměř dokonale rovná. Tedy až na balvany sem tam rozeseté po ploše. Jak se tam obři vážící stovky kilogramů dostali? Vědci tvrdí, že pachatelem je silný vítr, který nad planinou často vane. Když jednou za čas zaprší, vysušená půda se změní v mazlavé bahno, po kterém kameny hnané větrem kloužou jako po másle.

-von