Třikrát internet

Sdílej
 
Návštěva zoologické zahrady je vždycky zážitek, ale v infračervené zoo si prohlédnete zvířata, jak jste je ještě neviděli. Kdo dával pozor ve fyzice, ví, že infračervené záření objevil počátkem devatenáctého století slavný astronom William Herschell.

DOBRÝ TIP: JE TI TEPLO, JEŠTĚRKO?

Foto
Návštěva zoologické zahrady je vždycky zážitek, ale v infračervené zoo si prohlédnete zvířata, jak jste je ještě neviděli. Kdo dával pozor ve fyzice, ví, že infračervené záření objevil počátkem devatenáctého století slavný astronom William Herschell. Zjistil, že různé barevné části viditelného světla mají různé tepelné účinky. Z toho vychází i princip infračervené fotografie, která se začala používat ve třicátých letech minulého století. Na infračervené fotografii mají objekty jinou barvu, než ve skutečnosti vidíme. Záleží na jejich povrchové teplotě. Teplejší části jsou červené a chladnější modré. Infračervenými kamerami lze dobře filmovat zvířata v noci nebo v mlze, protože vyzařují víc tepla než okolní prostředí. Ale zajímavé jsou také infračervené fotografie pořízené za normálního světla. Zvířata jsou na nich zbarvena podle toho, jakou mají jednotlivé části jejich těl teplotu. Takové snímky jsou pozoruhodné nejen z výtvarného hlediska, ale ocení je i biologové. Lze z nich vyčíst, jak organismus těch či oněch zvířat funguje. Návštěvníci infračervené zoo se zkrátka nebudou nudit - a například s překvapením zjistí, že takový chameleon je na infračervených fotkách nudný jednobarevný patron. Má to svůj důvod: patří totiž mezi studenokrevné živočichy.

http://sirtf.caltech.edu/Education/ Zoo/zoo.html

HRA ZADARMO: VZNÁŠEDLA

Milovníci simulátorů vám potvrdí, že vznášedla mají v počítačových hrách jaksi privilegované postavení. Pohybují se bezhlučně, snadno se ovládají, a když s nimi nabouráte, místo skřípání plechu jen elegantně odskočí. Závody vznášedel jsou zkrátka příjemnou kratochvílí a program Ludorace ji nabízí ve velmi slušné kvalitě. Hra je původem francouzská, což může být problém pro ty, kteří si zvykli na popis ovládání v angličtině, ale naštěstí nejde o nic těžkého. Vznášedlo se řídí šipkami (šipka nahoru přidává plyn, šipkami doprava a doleva se zatáčí, šipkou dolů se couvá), mezerníkem lze zapnout přídavné trysky. Ale pozor, rychlost vznášedla pak poskočí zhruba na dvojnásobek, což se pro nezkušeného jezdce téměř vždy rovná havárii. Na výběr jsou tři trati podle stupně obtížnosti, závodí se na tři kola a včetně hráče soupeří celkem šestnáct vznášedel. Jediným nedostatkem je absence zvuku, ale tu vyvažuje velmi dobrá a rychlá grafika. Dobrou jízdu, respektive let!

http://www.graphitx.com/demos/LudoRace3D.exe

FÍGL: KDYŽ UJEDE RUKA

Určitě se vám stalo, že jste při práci na počítači omylem smazali nějaký soubor. Například úkol do školy nebo digitální fotografii spolužáků. To se čas od času přihodí každému a obvykle nejde o žádnou tragédii. Smazané soubory se dočasně ukládají do "Odpadkového koše", jehož ikonku najdete na pracovní desce. Stačí pak odpadkový koš otevřít (neboli na něj dvakrát kliknout myší), v seznamu souborů najít ten omylem smazaný a myší ho jednoduše přetáhnout zpátky na plochu. Problém je v tom, že odpadkový koš v počítači je třeba - stejně jako ten skutečný v kuchyni - čas od času vysypat. Soubory z koše se pak smažou definitivně. A co dělat, když si to po čase rozmyslíte a nějaký soubor z vysypaného koše potřebujete? Ani pak si není třeba hned rvát vlasy. Pokud nemáte harddisk úplně plný, lze na něm i smazaná data stále najít. Pomoci může jednoduchý prográmek Restore, který si můžete zadarmo stáhnout z internetu. Když ho spustíte a zadáte jméno hledaného souboru (nebo nějaké části), je docela velká pravděpodobnost, že vám soubor vykouzlí zpátky. A příště buďte opatrnější.

http://hccweb1.bai.ne.jp/~hcj58401