Počmág radí

Sdílej
 
Jak mám propojit dva počítače, aniž bych potřeboval síťovou kartu? Mohu přes tiskárnovou zdířku? Dík. Luboš B. z Újezdu u Brna

Jak mám propojit dva počítače, aniž bych potřeboval síťovou kartu? Mohu přes tiskárnovou zdířku?

Dík. Luboš B. z Újezdu u Brna

Foto
Nejjednodušší variantou je skutečně propojení dvou PC přes paralelní (tiskárnový) port. K tomu si musíš koupit speciální kabel, tzv. LAPLINK. Potom jen stačí počítače propojit kabelem, a pokud používáš Windows 95 či novější, nastavit sdílení disku a použít program, který je součástí Windows - "Přímé propojení kabelem". Jeden počítač se nastaví jako "Hostitel" a druhý jako "Host". Pokud máš starší počítač se systémem DOS, lze použít např. Norton Commander či M602.

Lze přehrávat animace v rámci www stránky, je na to html kód a jaký?
Petr, Liberec


Animace je nejčastěji ve stejném formátu jako obrázek, například obr.gif. Proto ji na stránku vkládáme stejným tagem jako obrázek . Když se pak stránka načte celá, animace se začne automaticky přehrávat.

Můj kamarád má vypalovačku označenou značkou "Compact disc digital audio" a program na vypalování "Nero burning rom 5.0". Normalní CD-R jdou vypálit dobře, CD-RW se však vypálí, ale fungují jen na jeho počítači, na žádném jiném ne. V programu jsme nenašli nastavení pro vypalování CD-RW. V čem je chyba?
Marek, Praha 5


Co jsi uvedl, je napsáno na každé CD mechanice. Bohužel jsi neuvedl přesný typ mechaniky, takže mohu odpovědět jen obecně. Některé druhy vypalovacích mechanik vypálí CD-RW tak, že se dají bohužel přečíst jen na stejném druhu mechaniky. Je to dáno nekompatibilitou mechanik různých výrobců. Ale problém bych spíše viděl v tom, že mechaniky, ve kterých mají být tyto vypálené disky čteny, to "neumějí". Starší typy CD mechanik totiž formát CD-RW nerozpoznají, a tudíž ani nepřečtou.

Mám PC s Win98 a potřeboval bych jej zablokovat, aby se dal spustit jen po zadání hesla, a ne pouhým kliknutím na STORNO, jako tomu je teď. Pokud to výbava Windows neumožňuje, lze použít speciální program?
Zdeněk, Hradec Králové


Windows 98 toto skutečně neumožňují. Takovéto důkladné zabezpečení heslem umožňují až novější Windows NT, 2000 a XP. Existují programy, které ti umožní uzamknout spouštění Windows, ale jedná se o speciální programy, které nejsou zrovna levné, a proto bych v tvém případě zvolil variantu, která je zdarma a je také velmi spolehlivá. Po zapnutí počítače vstup do BIOSu počítače (zpravidla klávesou DEL). Zde můžeš počítač zaheslovat tak, že se na heslo ptá již při zapnutí. Bývá to pod volbou "Security" nebo "Advanced settings" (záleží na typu BIOSu). Tam najdi "User password" a nastav tam požadované heslo. Od té chvíle se počítač po zapnutí bude ptát na heslo a bez jeho znalosti se do něj nikdo nepovolaný nedostane. Upozorňuji však na to, že se jedná o obecný návod a záleží na typu BIOSu, jak a kde se dá heslo nastavit.

Své dotazy posílejte na adresu redakce nebo na e-mail pocmag@iABC.cz.