Takhle máchla nožem

Sdílej
 
Policejní doktor se se zaúpěním zvedl od mrtvého muže: "Zatracený koleno. Jak chvíli sedím na bobku, nejde mi narovnat. Tak hele, Janíku, je to jasnej mord. Rána úzkým nožem, asi vystřelovacím. Čepel vnikla do těla pod spodním žebrem a šla nahoru rovnou do srdce."

Policejní doktor se se zaúpěním zvedl od mrtvého muže: "Zatracený koleno. Jak chvíli sedím na bobku, nejde mi narovnat. Tak hele, Janíku, je to jasnej mord. Rána úzkým nožem, asi vystřelovacím. Čepel vnikla do těla pod spodním žebrem a šla nahoru rovnou do srdce."

Foto
Kapitán Janík přikývl: "Já už tady taky skončil, nechám techniky, ať se tu vydovádí, poslechnu si toho souseda." Horlivý soused Rousek čekal na chodbě: "Ano, to já volal policii. V noci, chvíli před půlnocí, mě probudil nějaký křik. Víte, tyhle zdi jsou jak papírové. A pak někdo křičel: ,nechte toho, i kdybyste mě zabil, nic tu nemám.) Pak to ztichlo, tak jsem zas zalehl. Myslel jsem, že to možná bylo něco v televizi, tam se vraždí každou noc. Ale ráno na mě Kalous nečekal. Víte, on mě bere autem do práce, má to při cestě, bylo mi to divné. Když neotvíral ani na bouchání, zavolal jsem správce s klíčem. A našli jsme chudáka Kalouse mrtvého."
Očitého svědka vraždy objevil jeden z týmu policistů v protějším domě. Hubená obrýlená vdova Dudová nebyla skoupá na slovo. Policista z výpovědi přetlumočil kapitánovi to podstatné: "Náhodou se dívala dalekohledem do protějších oken. V osvětleném okně u Kalouse uviděla siluetu ženy, jak mává nožem." Policista si osvěžil paměť pohledem do bloku: "Teď doslova: Říkala jsem si, že ho ta jeho ženská, co za ním furt dolejzá, přesvědčuje, aby si ji konečně vzal. Tak ona ho fakt píchla? Nebrala jsem to vážně, proto jsem nic nehlásila, až teprve, když se tu objevila policie, tak mi to došlo."
Kalousova přítelkyně vypověděla: "Ne, žádné nepřátele neměl. Jen měl poslední dobou starosti. Někde se připletl ke kartám a oni ho obrali o dost peněz. A ještě zůstal dlužen. Chtěla jsem mu půjčit, on že ne. Že prý raději prodá známky, nějaké cenné. Však už tu nejsou." Kapitán zkusil večer rekonstrukci. Přítelkyně v Kalousově bytě mávala nožem, Dudová v domě naproti ostřila dalekohled: "Jo, přesně takhle máchla ta ženská nad hlavou nožem. Kalouse jsem v tu chvíli neviděla, asi couval. To je všechno. Někdo zatáhl závěs. Pak už nic nebylo vidět," dodala lítostivě.
"Tak vám děkuji, paní Dudová, stejně jste nám řekla víc, než jste viděla," sklapl s ironií v hlase notes kapitán.
Na chodbě řekl strážmistrovi: "Buď má pifku na tu Kalousovu známou, nebo velkou fantazii a chce být důležitá. Připomíná mi tu perličku od soudu, jak někdo řekl - jeho pravé povolání je falešný svědek." Po zdlouhavém vyšetřování zbyli kapitánovi dva podezřelí. Kalousův synovec Pánek, který navštěvoval strýce, jen když z něj potřeboval vymámit nějakou korunu. A vymahač dluhů Stern, kterého zatkli za jinou trestnou činnost a v jehož bloku našli Kalousovu adresu a u ní číslici 12 000. Námět k příběhu poslal J. S. ze Strakonic.

OTÁZKA PRO ČTENÁŘE

Koho a na základě čeho si kapitán vzal na mušku? A proč ani na chvíli nevěřil vdově Dudové? Řešení pošlete do 14 dnů, tři ceny čekají.