Abeceda zajímavostí

Sdílej
 
Řada důkazů podporuje hypotézu, že příčinou vyhynutí dinosaurů byl dopad obrovského asteroidu vedoucí k drastickým změnám klimatu. Nyní se zdá, že se podobné drama odehrálo i na začátku dinosauří éry před 200 miliony let.

MEZI DVĚMA KATASTROFAMI

Foto
Řada důkazů podporuje hypotézu, že příčinou vyhynutí dinosaurů byl dopad obrovského asteroidu vedoucí k drastickým změnám klimatu. Nyní se zdá, že se podobné drama odehrálo i na začátku dinosauří éry před 200 miliony let. V geologických vrstvách pocházejících z tohoto období vědci objevili vysoké koncentrace iridia (prvku běžného v meteoritech) a neuvěřitelné množství výtrusů kapradin. Kapradiny přitom jako první kolonizátoři obsazují zničenou krajinu. Následky kosmické srážky nepřežila řada živočišných skupin. Uvolnil se tak prostor pro rozvoj přizpůsobivých dinosaurů, které katastrofa zbavila nepřátel a konkurentů. Za 135 milionů let ale došlo i na ně.

-VON

KONCERT V KOUPELNĚ

Zpíváte si ve sprše? Spousta lidí ano. V úzkém prostoru sprchového koutu zahaleného do horké páry to přece tak krásně zní! Pokud máte pochybnosti o svém hudebním sluchu a bojíte se, že by váš zpěv zněl falešně, můžete si vzít na pomoc vodotěsné rádio ve tvaru noty, které přísavkou snadno uchytíte na vlhké dlaždičky. Stačí jen naladit hudební stanici a zapět si společně se svými oblíbenci.

-eva

Foto
KRÁSA MOTÝLÍCH...

Mluví-li se o motýlech, mluví se vždy o kráse jejich křídel. Jejich larvy - housenky - si naopak mnozí spíš oškliví. Skutečnost je ovšem zcela jiná, mnozí motýli jsou poměrně nenápadní, nevýrazní, zatímco jejich housenky září pestrými barvami, jaké lze v přírodě objevit jen zřídka. Zářivě žlutá housenka se sametově černými tečkami patří našemu největšímu lišaji, lišaji smrtihlavu ( Acherontia atropos ), který je v klidu nenápadně šedohnědý. Zbarvení housenek je však značně proměnlivé, mnohem častěji bývají světle zelené, typická kresba se ale nemění.

-zde

Foto
MOUDŘEJŠÍ USTOUPÍ

Bekasiny větší ( Gallinago media ) se v době toku shromažďují na společném tokaništi, kde spolu samci bojují o přízeň přihlížejících samiček. To dělá celá řada ptačích druhů, ale tyto bekasiny nedodržují obvyklé "společenské" zvyklosti. Nezvyklé je už to, že jsou bojovné i samičky: o některé úspěšné a žádané samečky svádějí souboje ony. Jiné, často i vítězné samce, naopak odmítají nebo dokonce zahánějí. Je to nejspíš tím, že jsou již oplozené, a přestože se každá samička páří několikrát, k opakovanému páření většinou volí stejného jedince. Samečci bekasin proto vytvářejí obrovské množství spermatu, ale i tak jeho zásoby u nejžádanějších jedinců rychle klesají a ti s ním pak musí začít hospodařit šetrněji. Mnozí však zpočátku vyčkávají a sperma si šetří na pozdější dobu, tím zvyšují své šance na vlastní potomstvo, aniž by se vysilovali v soubojích.

-zde

Foto
SLUNEČNÍ BUDKA

Výborný příklad efektivního využití sluneční energie ukazuje tento veřejný telefonní automat. Tento pokusný přístroj pochází z Centra alternativních technologií v anglickém Walesu. Veškerou energii pro provoz budky zajišťuje sluneční panel.

-JJ

BAREVNÉ ESEMESKY

SMS, krátké textové zprávy mobilních telefonů, s kostrbatými logy možná zanedlouho nahradí dokonalejší způsob komunikace. Nejnovější telefony umožňují zasílat fotografie i videozáznamy pořízené přímo telefonním přístrojem. Barevný displej je již samozřejmostí.

-JJ

Foto
SLONÍ ZEMĚTŘESENÍ

Sloni se občas chovají podivným způsobem: najednou ztuhnou, mírně se skloní a začnou jakoby přešlapovat na místě. Vědci teď zjistili, že tímto způsobem vyvolávají rytmické záchvěvy půdy, které se stejně jako seizmické vlny při zemětřesení šíří zemí do značných vzdáleností. Zdá se, že by to mohl být jeden ze způsobů jejich komunikace, i na značnou vzdálenost zřejmě toto vlnění vnímají chodidly a na rozdíl od člověka je pravděpodobně i slyší. A zatímco hlasové signály šířené vzduchem mají dosah kolem 10 km, seizmické vlny šířené zemí jsou slyšitelné až do vzdálenosti 32 km. Dosud však není jisté, zda sloni toto vlnění skutečně používají ke komunikaci a jaký má pro ně význam.

-zde

SLUCHÁTKA SE VŠÍM VŠUDY

Zvukový formát MP3 nechává své starší kolegy - cédéčka a kazety - daleko za sebou. Výrobci vymýšlejí stále menší a efektivnější přehrávače tohoto formátu. Na obrázku například vidíte sluchátka, ve kterých je zabudován přehrávač MP3 s 64 MB paměti.

-JJ

Foto
PŮVABNÝ, ALE VZTEKLÝ

Zelené zbarvení u hadů téměř vždy znamená, že jde o stromový druh. Výjimkou není ani užovka ostronosá ( Gonyosoma oxycephala ) z jihovýchodní Asie. Obývá koruny stromů i keřové patro tropického pralesa, žije v houštinách mangrovových porostů, ale nevyhýbá se ani plantážím, kam ji přitahuje hojnost myšovitých hlodavců. Jinak se tento velký a silný had (dorůstá přes 1,5 m délky) živí prakticky vším, co je schopen ulovit a pohltit - od žab a ještěrek přes ptáky až po drobné savce včetně různých netopýrů. Potravní přizpůsobivost, denní aktivita i atraktivní vzhled z něj činí poměrně žádaného chovance různých terárií, na rozdíl od příbuzných užovek rodu Elaphe se z něj ale nikdy nestane domácí mazlíček - je totiž značně agresivní, vždy připravený zaútočit a pokousat svého chovatele.

-zde

HOŘÍCÍ KVĚTINY

Máte-li doma malý stůl, na který se při sváteční večeři vejde buď váza s květinami, nebo ozdobný svícen, ale v žádném případě obojí, možná vás zaujme nápad spojit vše dohromady. Voskové květy s knotem místo pestíku "kvetou" ve voskové váze.

-eva