Největší ze štírů

Sdílej
 
Veliký černý štír s lesklým tělem a mohutnými klepítky, Pandinus imperator, patří mezi největší štíry světa. Ale přes svůj odstrašující vzhled je současně jedním z nejmírumilovnějších - objemný jedový váček na konci zadečku obsahuje tak slabý jed (údajně slabší než jed včelí), že ho štír prakticky nepoužívá.

Veliký černý štír s lesklým tělem a mohutnými klepítky, Pandinus imperator, patří mezi největší štíry světa. Ale přes svůj odstrašující vzhled je současně jedním z nejmírumilovnějších - objemný jedový váček na konci zadečku obsahuje tak slabý jed (údajně slabší než jed včelí), že ho štír prakticky nepoužívá.
K lovu i obraně raději využívá obrovské síly stisku klepítek. Atraktivní vzhled a nejedovatost z něj udělaly oblíbeného chovance mnoha teraristů. Protože se snadno množí, lze jej dnes snadno koupit ve specializovaných obchodech nebo na burzách s terarijními živočichy.

V ČEM HO CHOVAT

Štír Pandinus imperator žije v tropických lesích střední Afriky. V dospělosti dorůstá i přes 20 cm délky. Jako všichni štíři žije velice skrytě, přes den se ukrývá v norách v zemi nebo pod různými kusy dřeva, kameny ap. Tomu by měla odpovídat i chovná nádrž - musí být dostatečně prostorná, důležitá je zejména plocha dna. Jako podklad se nejlépe osvědčil rašelinný substrát, který dobře drží potřebnou vlhkost. Musí být dostatečně hluboký, aby si v něm štír mohl hloubit úkryty. Na povrch položte několik větších kusů kůry, kousek dřeva či plochý kámen, pod nímž se štír také s oblibou skrývá. Substrát je nutné udržovat stále vlhký, přesto do terária umístěte ještě plochou misku na vodu - tito štíři s oblibou pijí, a dokonce se občas i koupou (musí mít samozřejmě možnost z vody vylézt). Důležitá je i teplota - tito tropičtí štíři vyžadují značné teploty kolem 30 o C. Vyhřívání pomocí žárovky však není vhodné, světlo štíry ruší a zneklidňuje, žárovka navíc substrát příliš vysušuje. Mnohem lepší je umístění celého terária někam k tepelnému zdroji. Terárium dobře zakryjte, částečně pletivem, aby se v něm obměňoval vzduch.

ČÍM KRMIT

Tak velcí štíři jsou schopni ulovit i drobného obratlovce, v přírodě loví malé gekony, ptačí či savčí mláďata, velký hmyz ap. V zajetí však štíra snadno uživíte pouze hmyzem, nejlépe cvrčky, případně mu můžete, pokud vám to není líto, zpestřit krmení novorozeným myšátkem. V létě a na podzim mu přilepšete velkými kobylkami či sarančaty nalovenými v přírodě.

ŠTÍŘÍ MIMINKA

Štíři rodu Pandinus jsou poměrně dlouhověcí, při dobré péči vám vydrží i několik let. Pokud budete mít samce a samici, můžete je zkusit chovat ve větší nádrži s dostatečně členěným dnem společně. Pak se možná dočkáte mláďat - ta se rodí živá, jsou bílá a samice je zpočátku nosí na hřbetě a přikrmuje. Jinak je vhodnější chovat štíry po jednom, přece jen to jsou samotářská zvířata a může se stát, že jeden zabije a spořádá druhého. Z téhož důvodu je nutné rozdělit i mláďata, pokud možno krátce poté, co ztmavla a opustila hřbet matky. Klid a soukromí vyžadují štíři zejména v období svlékání.

POZOR! Obliba těchto štírů vedla k jejich nadměrnému lovu v přírodě. Štíři rodu Pandinus byli proto zařazeni do seznamu CITES a obchod s nimi podléhá registraci!