Arktické diamanty

Sdílej
 
Aljaška. Obrovská a nádherná země, pořádný kus nezničené severské přírody. V době, kdy se probouzí ze zimního spánku, cestuje na Aljašku mnoho umělců, sochařů a řezbářů. Přijíždějí pravidelně již od roku 1988, aby předvedli své mistrovství vytvářením ledových soch.

Ve Fairbanksu, místu konání soutěže, se potkávají týmy z celého světa, z Japonska, Ruska, Brazílie, USA, ale také z mnoha zemí Evropy, Českou republiku nevyjímaje. Říká se, že tady v drsném vnitrozemském Fairbanksu, vzdáleném dvě stě mil od severního polárního kruhu, lze najít nejčistší led na světě. Nazývají jej arktickým diamantem. Je tak čirý, že je možné přes jeden metr silnou ledovou vrstvu číst noviny. Každý rok dobývají řady dobrovolníků led ze štěrkovny, kde voda zamrzá bez všech řas a usazenin, kalu a zbytků rostlinné vegetace. Led neobsahuje žádné bubliny, šrámy a jizvy, je bez jakýchkoliv vad a kazů. Plovoucí kry, rozřezané motorovými pilami, se vyzvedávají jedna po druhé hydraulickými zvedáky a transportují na zalesněné místo zvané Ice Park - Ledový park. Zde pak sochaři mění své sny v ledové sochy. Nástroje ze speciální oceli, používané k tvarování ledových blokůOtloukají blyštivé kvádry ve dne i v noci, oblečeni do silných obleků s tlustými rukavicemi, v kuklách a kožešinových čepicích. Teplota nezřídka klesá až k -30 °C. Tehdy se musí "sochat" s maximální trpělivostí - led se stává křehkým a může při opracovávání popraskat. K práci se používají nejrůznější nástroje, které se tu prodávají a bývají velmi drahé. 500 dolarů za jednoduché ručně kované rydlo ze speciální oceli není výjimkou. K doplnění umělcovy výbavy ještě patří celá řada pil a pilek, dlát a brusek. Také nechybějí propanbutanové lampy a hořáky, sušička a různé další vybavení. Na dobrém nářadí se nesmí šetřit. Ačkoliv peněžitá odměna nejlepší díla nemine, nesoutěží tu umělci pro peníze. Přišli, protože milují led a onu zvláštní práci s ním a považují si za čest pracovat s lidmi se stejným zájmem.

LEDOVÉ MUZEUM

Před nedávnem bylo v centru Fairbanksu otevřeno Ice Museum pro ty, kteří se s ledovou krásou nechtějí rozloučit. Některé nejkrásnější sochy z předchozích let jsou umístěny za sklem v chlazených boxech. Návštěvníci tak mají i v létě možnost spatřit to, co by jinak zmizelo v paprs-cích půlnočního slunce.

Autor

Ivana Bltová