Balení dárků

Sdílej
 
Bobkový list, nové koření, celá skořice a kolečko mandarinky. Kombinace, která by neměla chybět nejen jako ozdoba na dárku, ale ani na štědrovečerním stole.

POTŘEBY
Bobkový list, nové koření, celá skořice a kolečko mandarinky. Kombinace, která by neměla chybět nejen jako ozdoba na dárku, ale ani na štědrovečerním stole.

Foto

POSTUP
Dárek zabalte do obyčejného balicího papíru a převažte zlatým provázkem. Ten koupíte v papírnictví nebo galanterii. Pod provázek postupně naaranžujte již zmíněný bobkový list, skořici a sušené kolečko mandarinky.

ZDOBENÍ SVÍČKY
Podobně jako dárky lze ozdobit vánoční svíčky. V tomto případě můžete při přichytávání listů a mandarinky použít špendlík, jenž zkrátíte na polovinu. Pozor! Zapálenou svíčku ale musíte hlídat, aby nechytly suché bobkové listy. Ozdobu proto včas odstraňte.

KVĚT NA STŮL
Poslední ozdoba stolu je vánoční květ vyrobený opět z bobkového listu, mandarinky a nového koření. Vše je naaranžováno do korkové zátky. Listy zapíchnete do korku špendlíky a necháte je ze zátky trčet. Na ně pak navážete zlatou nit a ozdobíte kolečkem mandarinky. Do jejího středu položíte velikou kuličku nového koření. Vánoční květ udělejte každému, kdo bude sedět u štědrovečerní večeře, všem přinese pohodu a štěstí. Zajímavým doplňkem stolu může být i skořice ovázaná zlatým provázkem a protažená jedním kolečkem mandarinky.

Foto

Věneček na stůl

Vánoční věnec vyrobíte z několika proutků, které zapletete do věnečku a ten pak ozdobíte větvičkami z různých okrasných jehličnanů nebo keřů s neopadavými listy. Na čtyřech místech k věnci připevněte větší hřebíky, na které se pak napíchnou svíčky. K ozdobení věnce můžete použít různé mašle, šišky, sušená kolečka pomerančů a citronů. Nemáte-li odvahu pustit se do výroby celého věnce, lze v obchodě s květinami koupit věnec již hotový a doma si ho ozdobit podle svých představ. Celý věnec ještě nakonec pozlaťte.

Štědrovečerní tabule

Sváteční atmosféru u vás doma můžete navodit mnoha drobnostmi. Pomůžeme vám slavnostně nazdobit štědrovečerní stůl.

Kolem příborů omotejte ubrousek (1) a oba jeho konce ohněte tak, aby vytvořily mašli (2). Tu pak ještě lehce převažte provázkem nebo lýkem. Ke každému příboru patří malý svícínek, který položte na malý talířek. Svíčka je malá, čajová, prodává se v kovové mističce. To je důležité, protože rozteklý vosk ze svíčky nevyteče. Ke každé svíčce položte například snítku jehličí, malé jablíčko a zlaté jmelí převázané mašlí. Na stole by neměl chybět ani větší svícen, ozdobený podobně jako malé svícínky. Při tomto jednoduchém způsobu aranžování vždycky pomůže velká mašle.

Vánoční myšky

POTŘEBY
(na pět až šest myšek)
1 bílek z vajíčka, 4 polévkové lžíce cukru moučka, 4 lžíce strouhaného kokosu, kousek čokolády na vaření, mandle na ouška a párátka na ocásky.

Tato myší rodinka vznikla z množství surovin, které najdete v našem návodu. Pozor! Je to cukroví, které se nepeče v troubě, pouze se nechá vyschnout

POSTUP
V misce smíchejte bílek, cukr a kokos. Těsto se vám bude lepit, ale nenechte se odradit a rozdělte hmotu na pět nebo šest dílků. V rukách vždy uhněťte a vyválejte jeden váleček, který na jednom konci vytvarujte do čumáčku a ohněte trošku nahoru. Mandle dejte na chvíli do vařící vody. Půjdou vám dobře vyloupnout ze slupky. Potom je rozdělte na poloviny a použijte na uši. Párátko zapíchněte na místo ocásku a rozehřátou čokoládou vytvořte oči a čumáček. Myšky nechte dva až tři dny vyschnout. Těsto nepečte!