Třikrát Internet

Sdílej
 
Dřív nebo později to popadne každého kluka nebo holku, kteří se jen trochu zajímají o biologii. Těžko říct, proč bývá obětí dětské touhy po poznání zrovna tak nevinný a roztomilý tvor jako žába, ale je to tak - nejčastěji se při hodinách biologie pitvaly právě rosničky, ropuchy či skokani.

DOBRÝ TIP: PITVA ŽÁBY
Dřív nebo později to popadne každého kluka nebo holku, kteří se jen trochu zajímají o biologii. Těžko říct, proč bývá obětí dětské touhy po poznání zrovna tak nevinný a roztomilý tvor jako žába, ale je to tak - nejčastěji se při hodinách biologie pitvaly právě rosničky, ropuchy či skokani.

Foto
Existuje ale mnohem přijatelnější řešení, se kterým by jistě souhlasili i ochránci přírody: zkuste žábu rozpitvat pouze virtuálně na internetu! O žabí anatomii byste se toho sice možná dozvěděli víc při biologii, pro návštěvu virtuální žabí pitevny tu je ale kromě ochrany přírody nicméně ještě jeden dobrý důvod: kromě pěti světových jazyků a vlámštiny je čeština jediným "menším" jazykem, který je pro ovládání programu k dispozici. České popisky nejsou sice zcela bezchybné, ale určitě vás potěší. http://www-itg.lbl.gov/cgi-bin/vfrog_script

HRA ZADARMO: POLÁRNÍ VÝPRAVA
Venku určitě mrzne až praští, takže můžete pustit trochu zimy i do svého pécéčka. Hra Polar Rescue je v porovnání s ostatními javovskými "gameskami" velmi dobře udělaná, a to jak graficky, tak obsahově. Hrdinou je malý tučňák, který se pohybuje dopředu či dozadu pomocí šipek, a když zmáčknete mezerník, udělá několikanásobné salto. Tím se dostane na vyvýšená místa, ovšem někdy musí použít i trampolínu. Tučňák musí sbírat sněhové koule, které vrhá po nepřátelích (k tomu slouží tlačítko Shift), a neměl by zapomínat ani na hvězdičky, které představují rezervní životy. Protože polární prostředí je zatraceně nebezpečné, jsou životy navíc potřeba. Snažte se vyhnout hlavně ostrým hrotům! Duchy zahynulých tučňáků se to kolem jen hemží.
http: //www.miniclip.com/polarrescue.htm

FÍGL: LEPŠÍ NOTES
Určitě znáte program Notepad neboli Poznámkový blok, který je součástí Windows (zapnete ho tak, že kliknete na ikonku START v dolní liště, z menu vyberete položku PŘÍSLUŠENSTVÍ a v ní kliknete na POZNÁMKOVÝ BLOK). Notepad je velmi jednoduchý textový editor, který je chytré zapnout v momentě, kdy se použití složitějšího Wordu zdá zbytečné. Notepad je v porovnání s Wordem mnohem jednodušší a chudší, ale to může být v mnoha situacích výhoda. Například když potřebujete pouze "holý" text, který lze uložit do datově velmi "hubeného" souboru. Zkušenější uživatelé internetu v Notepadu programují webové stránky (v jazyce HTML). Málokdo ví, že k dispozici je také český Notepad od ostravského programátora Libora Krayzela, který je obohacen o řadu zajímavých funkcí, ale přitom neztrácí jednoduchost a eleganci Notepadu. Tou nejzajímavější funkcí je konverze z češtiny do formátu ASCII, což znamená, že text s diakritikou "oholíte" jednoduše o háčky a čárky. To žádný jiný dostupný program neumí. Praktické je to například v momentě, když chcete vložit nějaký text do mailu, ale nejste si jisti, zda s diakritikou projde internetem bez úhony.

Easypad je v plné verzi k dispozici jako shareware, což znamená, že byste autorovi měli poslat malý honorář (konkrétně tři stovky). Pokud však nebudete Easypadem dělat webové stránky, plně si vystačíte s odlehčenou verzí Lite, která je k dispozici zcela zadarmo. Krayzel říká tomuto programu "enjoyware". Volně přeloženo z angličtiny: pokud budete spokojeni, pošlete takovou částku, jakou budete chtít.
www.elka.cz/easypad