Celý život s ABC

Sdílej
 
Když jsme zvali do redakce nejvěrnějšího čtenáře, který má ABC podle naší databáze předplaceno nejdéle ze všech současných předplatitelů, netušili jsme, že za jménem Jožka Osoba se skrývá dobrodruh ošlehaný větry všech oceánů světa. Pak jsme si ale uvědomili, že tak to asi má být, vždyť ABC je vlastně určeno dobrodruhům. ABC máte předplaceno od roku 1982, ale to už jste byl dávno dospělý.

Když jsme zvali do redakce nejvěrnějšího čtenáře, který má ABC podle naší databáze předplaceno nejdéle ze všech současných předplatitelů, netušili jsme, že za jménem Jožka Osoba se skrývá dobrodruh ošlehaný větry všech oceánů světa. Pak jsme si ale uvědomili, že tak to asi má být, vždyť ABC je vlastně určeno dobrodruhům.

Foto
ABC máte předplaceno od roku 1982, ale to už jste byl dávno dospělý. Co vás vedlo ke kupování dětského časopisu?
Ale co vás vede, já jsem ABC kupoval už od prvního čísla. V roce 1982 jsem ho poprvé předplatil pro své syny. Doma máme archiv od prvního ročníku z roku 1957 dodnes. Je to hotový poklad. Dnes už jsou i moji synové dospělými muži, ABC však přesto kupujeme, vždyť zanedlouho do něj doroste moje vnučka.
A vy ho stále čtete?
No jistě. Nemyslím si, že ABC je jenom pro děti. Sloužil jsem dlouhá léta na zaoceánských lodích Československé námořní plavby jako loďmistr a mimo jiné jsem na nich spravoval knihovnu. A právě ABC patřilo k nejoblíbenější četbě našich námořníků. A to neříkám jenom proto, abych vám pochleboval. V ABC byly vždycky články na velmi vysoké odborné úrovni, jen vysvětlené hezky polopatě, aby to pochopily i děti. Po pravdě řečeno, i dospělým je taková četba příjemná, vždyť každý si rád přečte srozumitelný technický či přírodovědný článek, aniž by se musel prokousávat záplavou cizích slov.
Doba se mění a s ní se mění i naši čtenáři. A ABC se těmto čtenářům neustále přizpůsobuje. Objevují se názory dospělých bývalých čtenářů, že ABC už není, co bývalo. Jak to vidíte vy?
ABC je pro mě pořád perfektní časopis. Proto ho také stále předplácím. To, že se mění, je zcela pochopitelné a přirozené. A je to dobře, není možné ustrnout na místě. Je sice pravda, že některé dobré rubriky zmizely, ale nahradily je jiné. Podstatné ale zůstalo nezměněno - zajímavé články a špičkové vystřihovánky.
Takže nejste jenom čtenář, ale i modelář?
My jsme u nás doma ABC vždycky zužitkovali celé. Lepil jsem se svými syny a nyní to zkoušíme s vnučkou. Jsem čerstvý důchodce a mám čas na takové věci. Také například maluji, převážně lodě a přístavy, byl to celý můj život. Mimochodem ABC byl jeden z mála časopisů, který psal o československých zaoceánských lodích. A že to byly lodě prvotřídní. Bohužel poté, co jsme o ně přišli, se skoro každý tváří, jako by Československá námořní plavba nikdy neexistovala.
Jak jste odebíral ABC, když jste byl na moři?
Nechal jsem si je posílat poštou. Někdy ábíčko objelo celý svět, než se mi dostalo do rukou. Byl to takový kousek domova a tím je pro mě dodnes. Vždyť jsem s ním strávil celý život.
Děkuji za rozhovor.