Počmág radí

Sdílej
 
Je možné obrázky z prohlížeče schránky nastavit jako tapetu pracovní plochy? Karel z domova

Je možné obrázky z prohlížeče schránky nastavit jako tapetu pracovní plochy?
Karel z domova

Obsah schránky jako tapetu přímo uložit možné není. V "Prohlížeči schránky" totiž není formát uloženého přímo jako obrázek, ale jako zvláštní soubor typu CLP. Dá se to ale velmi snadno obejít. Uložíš si aktuální obrázek na obrazovce do schránky stiskem klávesy "ALT" a "Print Screen". Potom si otevřeš program "Malování" a stiskem kláves "CTRL" a "V" vložíš obsah schránky. Pak již jen stačí vybrat volbu "Soubor" v menu a tam nalezneš možnost "Nastavit jako tapetu". Případně lze takovýto obrázek uložit ve formátu BMP přímo do adresáře Windows a pak jej již nastavit klasicky jako tapetu v menu "Zobrazení" v "Ovládacích panelech".

Mám problém s Malováním ve Windows. Tento program dost využívám, a proto mi vadí, že po reinstalaci Windows v Malování nefunguje konverze bmp souborů do jiných formátů. Můžu si vybrat, jen kolik barev chci v bitmapě mít. Dřív mi šlo konvertovat aspoň do JPG a GIF. Zkusil jsem nainstalovat vše, co jde, z instalačního CD Windows 98 a hledal jsem i na microsoft.com. Můžete mi poradit třeba i jiný program podobný Malování, který má víc funkcí?
David Vávra


Program "Malování" není zrovna ideální pro práci s obrázky. Doporučuji ti podívat se na nějaký downloadovací server a stáhnout si jiný program, kterých tam nalezneš nepřeberné množství. Pokud chceš program, který je zdarma, mohu vřele doporučit freewarový "Irfan view", který toho umí opravdu hodně a není ani příliš velký (instalace má cca 800 kB).

Jaký je rozdíl mezi CD-ROM a CD-RW?
Patrik a Valda z Otrokovic


Rozdíl je zásadní. CD-ROM je již jednou nahraný disk a nelze jej ani smazat, ani znovu přehrát. Tomu odpovídá i název CD-ROM. ROM znamená "Read only memory". CD-RW je přepisovatelný disk a je možné jej smazat, znovu nahrát, dohrát na něj data, pokud není úplně zaplněn. RW znamená "Re- writable".