James Bond: Dnes neumírej

Sdílej
 
Z Korey přes Hongkong a Kubu do Londýna a ještě dál vede nejnovější cesta neohroženého agenta 007 Jamese Bonda. Turistika ale není prioritou - James Bond cestuje pracovně, což znamená, že zabraňuje třetí světové válce.

Z Korey přes Hongkong a Kubu do Londýna a ještě dál vede nejnovější cesta neohroženého agenta 007 Jamese Bonda. Turistika ale není prioritou - James Bond cestuje pracovně, což znamená, že zabraňuje třetí světové válce.

Foto
James Bond je agent tajné služby Velké Británie a celý život zachraňuje nejen svou zemi, ale celý svět. Střetl se nejen s lidmi, kteří chtěli uchvátit nebo rovnou zničit celý svět, ale třeba i s kouzelníkem voodoo, zabijáckým trpaslíkem, babiznou s jedovatými lodičkami nebo obrem s ocelovou zubní protézou (se kterým ale svým způsobem začal i kamarádit).
V době, kdy byly vztahy mezi dvěma světovými supervelmocemi - Spojenými státy a Sovětským svazem - velmi napjaté, byl James Bond bojovníkem studené války. Tenkrát se pouštěl do křížku s čímkoli, co mělo na kapotě nebo na beranici rudou hvězdu, ruské vojáky masakroval už jen z principu, a dokonce se na území naší republiky honil s vozy Veřejné bezpečnosti.
Počínaje Zlatým okem se ale nepřítel změnil - James Bond si na rozpad Sovětského svazu velmi rychle zvykl a už v tomto snímku se stírá rozdíl mezi tehdejším nepřítelem a nečekaným spojencem. Tipnete si, proti komu bude agent 007 bojovat příště?

POZNÁVACÍ ZNAMENÍ
Pokud někdy narazíte na člověka, který si v baru objedná martini s vodkou a prohlásí přitom: "Protřepat, nemíchat," buďte si jisti, že máte vedle sebe Jamese Bonda. A to není jediná nápadná Bondova charakteristika.
Pokud by se vám podařilo ho prošacovat (což je velmi nepravděpodobné), najdete mu po kapsách cokoliv od hodinek s laserovou pilou přes propisku fungující jako rychlopalná puška až po dynamitovou nálož ve žvýkačce. Tímto arzenálem jej vybavuje jeho kolega z tajné služby, zvaný Q. Jeho nejoblíbenějšími hračičkami jsou ale přece jenom vozidla, a ne jen tak lecjaká. V jediném automobilu má James Bond zabudovanou protileteckou výzbroj, a pokud vozidlo zničí, dostane v příštím filmu nové, které umí plavat pod vodou nebo se bude, jako právě vůz Aston Martin Vanquish v Dnes neumírej, pohybovat po ledě obratněji než bruslařský mistr světa.
To všechno provádí agent 007 v těch nejfotogeničtějších lokalitách. Vedle toho, že procestoval prakticky už celý svět, pronásledoval padouchy na sněžných pláních, v pouštních píscích i pod mořskou hladinou, neváhal vycestovat ani do vesmíru. Dalo by se říct, že James Bond se v práci docela dost nalítá.
A pokud jsme u charakteristik, nesmíme zapomenout ani na Bondův základní neduh, kterým je závislost na ženách. Pokud kolem něj uvidíte dvě děvčata, nepochybujte o tom, že jedno mu pomůže a to druhé ho podrazí. Tohle ví přece každý, jen Bondovi to pořád nějak nechce dojít.


JEDEN MUŽ, PĚT TVÁŘÍ
Jamese Bonda hraje už počtvrté Pierce Brosnan, který do série nastoupil ve snímku Zlaté oko a ve službách Jejího veličenstva jej nevidíme naposled. V elegantním obleku neohroženého agenta je přitom už pátý. Prvním Bondem byl počínaje snímkem Dr. No Sean Connery - tvrdý profesionál a elegán, který se moc nepáral s padouchy ani se ženami. Druhým představitelem agenta 007 se stal George Lazenby, ale jen v jediném snímku s názvem Ve službách Jejího Veličenstva. Poté, co se ještě jednou vrátil Connery ve snímku Diamanty jsou věčné, se v následujícím Žít a nechat zemřít poprvé objevil Roger Moore. Jeho už pamatujeme jako Bonda s neomezenou zásobou vtipných hlášek a s nesmírně vypečenými tajnými hejblátky. Před jeho posledním, sedmým snímkem se v agentově roli ovšem posedmé objevil i Sean Connery v Nikdy neříkej nikdy a pak už v Dechu života nastoupil Timothy Dalton, který byl po dvou filmech vystřídán dnešním Piercem Brosnanem.

JAMES BOND: FILMOVÝ ŽIVOTOPIS
Dr. No (1962), Srdečné pozdravy z Ruska (1963), Goldfinger (1964), Thunderball (1965), Žiješ jenom dvakrát (1967), V tajné službě Jejího Veličenstva (1969), Diamanty jsou věčné (1971), Žít a nechat zemřít (1973), Muž se zlatou zbraní (1974), Agent, který mne miloval (1977), Moonraker (1979), Jen pro tvé oči (1981), Chobotnička (1983), Nikdy neříkej nikdy (1983), Vyhlídka na vraždu (1985), Dech života (1987), Povolení zabíjet (1989), Zlaté oko (1995), Zítřek nikdy neumírá (1997), Jeden svět nestačí (1999), Dnes neumírej (2002) (1995), Zítřek nikdy neumírá (1997), Jeden svět nestačí (1999), Dnes neumírej (2002)