Abeceda zajímavostí

Sdílej
 
Nešálí vás zrak - opravdu existuje něco tak podivného. Přístroj Lavakan vymysleli dva Španělé, kteří tvrdí, že je pro psy mnohem méně stresující než ruční mytí. Lavakan psa namydlí, opláchne a usuší, to vše během necelé půlhodiny. Systém přesně nastavených trysek prý zároveň funguje jako osvěžující vodní masáž. Ale přece jen by možná nebylo od věci zeptat se samotných psů, jak se jim v krabici plné mýdlové pěny a vodních trysek líbí.

PRAČKA NA PSY

Foto
Nešálí vás zrak - opravdu existuje něco tak podivného. Přístroj Lavakan vymysleli dva Španělé, kteří tvrdí, že je pro psy mnohem méně stresující než ruční mytí. Lavakan psa namydlí, opláchne a usuší, to vše během necelé půlhodiny. Systém přesně nastavených trysek prý zároveň funguje jako osvěžující vodní masáž. Ale přece jen by možná nebylo od věci zeptat se samotných psů, jak se jim v krabici plné mýdlové pěny a vodních trysek líbí.

-eva-

PIVO NA HLAVĚ

Anglický rekordman John Evans je 29krát zapsán v Guinnessově knize rekordů a potřicáté o to usiloval letos na německém festivalu rekordů. Na své hlavě dokázal ubalancovat desky s půllitrovými kelímky naplněnými pivem. Těch bylo celkem 235, což představuje neuvěřitelnou hmotnost přes 120 kg, kterou rekordman musel nejprve vzepřít, položit si na hlavu a teprve poté, co ruce spustil podél těla, začal běžet požadovaný desetivteřinový limit.

-MiM-

HUDEBNÍ FOTOAPARÁT

Digitální fotoaparáty se stávají stále populárnějšími. Vždyť odpadá kupování a vyvolávání filmů a nepovedené obrázky lze ihned vymazat. Tento digitál má velikost kreditní karty a kromě snímků ve kvalitě 1,2 MP nabízí svému majiteli také možnost poslechu hudby ve formátu MP3.

-JJ-

HIMÁLAJSKÝ FOTBAL

V Indii se fotbal netěší takové popularitě jako u nás. Sportem číslo jedna tam je jednoznačně kriket. Přesto se fotbalu místní kluci věnují se stejnou vášní jako jinde na světě. Dokládá to snímek ze severoindického Sikkimu. Místo koženého míče stačí starý dobrý hadrák a zápas na horském hřbetu s výhledem na vrcholy Himálaje může začít. Jen je třeba dát pozor, aby se míč neskutálel do údolí.

-lk-

PŘI NATÁČENÍ FOŤTE!

Společnost Panasonic přišla před Vánocemi na český trh s digitální videokamerou e.cam NV-MX500 se třemi CCD prvky a optikou Leica Dicomar, která umožňuje v průběhu natáčení videozáznamu v rozlišení 800 000 pixelů pořizovat digitální fotografie s rozlišením tři megapixely. Kamera má slot pro SD paměťovou kartu, tři režimy záznamu komprimovaného videa ve formátu MPEG4 a digitální hlasový záznamník. Nechybí USB port, DV vstup, digitální výstup pro přenos obrázků do PC a dálkový ovladač.

-JJ-

TAHAČ SE STARONOVOU TVÁŘÍ

Společnost Scania představila na letošním veletrhu IAA v Hannoveru studii nákladního vozu budoucnosti s názvem Scania STAX. Kabina řidiče je výrazně posunuta nad motor, čímž je prostornější a skýtá při dlouhých cestách více komfortu. Náklaďáky s "vystouplým čumákem" u nás v Evropě moc k vidění nejsou, o to však vyvolávají větší zájem veřejnosti. Scania se tohoto atraktivního vzhledu vozu tradičně drží a zůstává mu věrná i do budoucna.

-JJ-

SKŘÍPAJÍCÍ ZMIJE

Nevelká, asi třičtvrtěmetrová zmije paví (Echis carinatus) patří k nejnebezpečnějším hadům stepních a pouštních oblastí na jihu Asie a v severní Africe. Ne snad, že by byla nějak extrémně jedovatá, ale každoročně uštkne obrovské množství lidí. Často totiž žije v blízkosti polí či lidských sídel, a navíc má nebezpečný zvyk zahrabávat se částečně do písku či prašné hlíny. Spolu s krycím zbarvením ji to činí prakticky neviditelnou, takže na ni lidé snadno omylem šlápnou. Zmije přitom dovede blížícího se nepřítele varovat, podobně jako to dělají chřestýši. Protože však není vybavena chřestítkem, vyluzuje varovný zvuk neobvyklým způsobem - stočí se do typického podkovovitého tvaru (viz obr.) a tře boky těla proti sobě. Drsné, silně kýlnaté šupiny, jimiž má tělo kryté, při tomto pohybu vydávají ostré skřípavé zvuky.

-zde-

POMPEJE DOBY BRONZOVÉ

Osud Pompejí, jihoitalského města zničeného roku 79 výbuchem blízkého Vesuvu, je dobře znám. Méně se ví o vesnici Nola, kterou láva z Vesuvu pohřbila plných 1800 let před Pompejemi. Pro archeology představuje unikátní zdroj informací o době bronzové. Vrstva pemzy uchovala v dokonalém stavu tři chýše včetně vnitřního vybavení a hrnčířskou pec s nejrůznějšími nádobami. Jak už to u velkých objevů často bývá, i za tento archeologický poklad vděčíme náhodě. Vesnice by možná zůstala lidským zrakům navždy skryta nebýt výkopových prací na základech budoucího supermarketu.

-eva-

SVATEBNÍ KYTICE Z VÁPNA

Kytici z vápna by si určitě žádná nevěsta nepřála. Zde je ale myšleno Vápno - obec u Přelouče. Místní rodák, Petr Kopáč, je mistrem republiky ve floristice. Z květin dokáže vytvořit vše, nejen kouzelná aranžmá na stůl či slavnostní tabuli, ale i náušnice, kabelky a další módní doplňky, ozdoby, dokonce i celé šaty. Letos vytvořil největší svatební kytici - 544 cm dlouhou a v nejmohutnějším místě 80 cm širokou. Jako základ použil chmel, dále 60 lilií, 25 chryzantém, 45 karafiátů, 25 tzv. nevěstiných závojů, 5 kusů okrasného zelí a 30 pštrosích per. Zhotovení díla mu zabralo tři dny, celkem 26 hodin čistého času.

-MiM-

PC KÁVOVAR

Co vznikne, když spojíte osobní počítač s kávovarem? Caffeine Machine! Takto alespoň nazval svůj zvláštní přístroj Američan Nick Pelis, který kávovar umně zabudoval do počítačové skříně. Přitom jsou oba přístroje plně funkční a v provozu bezpečné.

-JJ-