Wizardry 8

Sdílej
 
Tato hra je legendou. Už od počátků spoluvytvářela žánr RPG, její rodokmen sahá až do osmdesátých let. Po textové verzi úvodního dílu přišly díly další v podobě prvních krokovací dungeonů a v roce 1993 pak i sedmý, od té doby poslední díl.

Tato hra je legendou. Už od počátků spoluvytvářela žánr RPG, její rodokmen sahá až do
osmdesátých let. Po textové verzi úvodního dílu přišly díly další v podobě prvních krokovací dungeonů a v roce 1993 pak i sedmý, od té doby poslední díl.

Foto
PŘÍBĚH NAVAZUJE

Osmý díl začíná přesně v okamžiku, kde končil díl předcházející - z něho si sem dokonce můžete přenést své staré postavy. Podle toho, zda si vytvoříte novou partu, nebo budete pokračovat v hraní se zasloužilou, se v detailech liší i začátek hry. Hlavním tématem je pronásledování hlavního záporáka Dark Savanta. Ten se zmocnil mocného artefaktu Pánů vesmíru, na jejichž planetě jste právě ztroskotali. Jak už to v hrdinské praxi chodí, pochopitelně musíte Dark Savanta zneškodnit a zabránit mu v jeho zlotřilých plánech na zničení světa.

RPG JAKO ŘEMEN

Výraznou charakteristikou W8 je propracovaný systém tvorby postav. Klasické rasy, jako jsou lidé, gnómové, hobiti a trpaslíci, doplňují různí kříženci - například víly fearie, drakovití draconové, ještěrčí lizardmani a další. Neméně důležitým faktorem jsou povolání, mezi nimiž kromě obvyklých bojovníků, zlodějů, kouzelníků a knězů narazíte i na různé další varianty, jako jsou mnich, samuraj, ninja, psionik, biskup, bard atd. Každá z ras má své speciální schopnosti a každé z povolání je charakterizováno atributy, které se zvyšují jak při postupu na vyšší úrovně, tak průběžně při boji, kouzlení či hledání pastí. Postupem času se zkušenosti, které získáváte, dělí mezi členy vaší party, útočící nestvůry s vaším postupem sílí, a navíc se znovu objevují v již jednou vyčištěných lokacích.

Foto
ŠIKOVNÝ SYSTÉM

Hra je sledována z vlastního pohledu s možností plynule se procházet a rozhlížet. Přitom boj probíhá na tahy tím stylem, že si nejprve určíte, kdo má co udělat, načež postavy bojují v pořadí podle své rychlosti. Samy si umějí vybírat nové cíle a omezeně si i měnit výzbroj. Důležité jsou formace, které jim umožní bojovat mnohem účinněji. Kouzel je v šesti kategoriích téměř sto, přičemž výtečné je, že si u nich můžete nastavovat i intenzitu. To ovlivní jejich účinnost, ale i přesnost a pravděpodobnost úspěšného provedení. Výjimečné jsou zde také obsáhlé rozhovory, protože v rozlehlém světě W8 narazíte na desítky postaviček, které vás zahltí množstvím informací. Komunikace probíhá systémem klíčových slov, která si můžete buď sami psát, nebo je vybírat z předchozích dialogů.

NENECHTE SI UJÍT

Graficky je hra Wizardry V8 velice povedená a stejně tak i po zvukové stránce patří do kategorie vysokého nadstandardu. Disponuje rozsáhlým světem, který sice nenabízí takovou volnost jako fenomenální Morrowind, příběh W8 je však narozdíl od zmíněné hry mnohem ucelenější. Díky jednoduchému ovládání a uživatelsky příjemnému hernímu systému je hra Wizadry 8 přístupná i méně zkušeným hráčům, kteří nemají s RPG mnoho zkušeností. Navíc je toto skvělé RPG kompletně přeloženo do češtiny, takže neváhejte, jedná se totiž o skutečně výjimečný kousek.

Distribuce v ČR: Cenega
Minimální konfigurace: PII - 233, 64 MB RAM, 16 MB DirectX kompatibilní SVGA, Direct X 8.0