Kočičí hrnek

Sdílej
 
Vytočit hrnek na hrnčířském kruhu není jednoduchá záležitost. Vyrobit si ovšem hrnek z plátu zvládne každý.

NÁPAD

Foto
Vytočit hrnek na hrnčířském kruhu není jednoduchá záležitost. Vyrobit si ovšem hrnek z plátu zvládne každý.

POTŘEBY
Keramickou hlínu, podložku na modelování, starý hadřík, keramické špachtle nebo tupý nůž, sochařské očko, kuchyňský váleček na nudle a štětec.

POSTUP
Hlínu rozválíte na placku a vyříznete z ní obdélník. Velikost si určete sami. Každý plát stočíte do válce a po straně slepíte šlikrem (kaše z vody a hlíny). Pak z hliněného plátu vyříznete dno hrnku, které přilepíte k válci rovněž šlikrem. Nyní vám zbývá vyrobit ještě originální ouško podobné kočičímu ocásku. Pak do mokrého hrnečku vyryjete tělo kočky. Nyní už stačí promyslet kombinaci barev a glazury, které máte v dílně k dispozici, a těšit se, až se poprvé z "kočičího hrnku" napijete.

HLINĚNÁ KOČKA
Z hlíny se dá vymodelovat téměř všechno. A tak jsme pro vás připravili návod, jak si vyrobit třeba kočku. Samozřejmě, že ta vaše nemusí být stejná. Použijte vlastní fantazii. Začnete nahozením přibližné podoby kočky a budete pokračovat modelováním detailů. Tvar ocásku záleží jen a jen na vás. Potom vydlabejte sochařským očkem hlínu zevnitř, aby při schnutí kočka nepopraskala. Nakonec ji necháte vyschnout, přežahnete v peci, naglazujete a ještě jednou vypálíte.