Tony Hawk´s Pro Skater 4

Sdílej
 
Jezdit na skejtu můžete i pohodlně usazeni na svém gauči - s ovladačem v ruce a televizní obrazovkou před očima. Tělo si u toho sice protáhnete, jen pokud máte místo gauče středověký skřipec, na druhou stranu se ale při skejtování nezmrzačíte. A to, co budete provádět ve čtvrtém díle skateboardových eskapád Tonyho Hawka, by vás do nemocnice přivedlo. A to byste dopadli ještě dobře.

Jezdit na skejtu můžete i pohodlně usazeni na svém gauči - s ovladačem v ruce a televizní obrazovkou před očima. Tělo si u toho sice protáhnete, jen pokud máte místo gauče středověký skřipec, na druhou stranu se ale při skejtování nezmrzačíte. A to, co budete provádět ve čtvrtém díle skateboardových eskapád Tonyho Hawka, by vás do nemocnice přivedlo. A to byste dopadli ještě dobře.


Foto
PRO ZASLOUŽILÉ I ZAČÁTEČNÍKY
Čtvrté díly bývají často jen mlácením už tak k smrti umlácené slámy, ale virtuální skateboarding s Tonym Hawkem v hlavní roli patří k čestným výjimkám. Každý díl přišel s něčím novým a každý díl byl hratelný jak pro skateboardové fanatiky, tak pro lidi, co si pletou skejt s žehlicím prknem. Tony Hawk byl v zásadě vždycky o jízdě a vytváření různých akrobatických kousků, ať už na klasických U-rampách v Los Angeles nebo na zábradlí někde v Rio de Janeiru. Čím lepší trik jste udělali (třeba vyjet se skejtem na hranu balkonu, chvíli na ní balancovat, pak tam udělat stojku a seskočit dolů trojným saltem), tím více bodů jste získali a podobně. Ale čtvrtý díl je tady, a protože změna je život, přichází se svěžími novinkami.

POČTVRTÉ A JEŠTĚ LÉPE
Čtvrtý Tony Hawk se od těch předchozích liší v zásadním bodě, totiž že už není jen o skejtování, ale skládá se z mnoha drobných epizodek, ve kterých plníte úkoly. Jak to vypadá - zatímco ve trojce jste měli každý level časově omezený, v díle čtvrtém se v něm můžete vyjezdit do aleluja. Levely jsou tentokrát plné človíčků, z nichž každý na vás čeká s nějakým úkolem. Ve chvíli, kdy nějaký přijmete (a může to být kterýkoli, ať už jízda po elektrickém kabelu nebo pronásledování uloupeného vozidla), se vám rozjede měřič času. Pokud úkol splníte, bravo, jen tak dál, pokud ne, můžete ho zkusit znova, nebo přejít k jinému. Tato volnost pohybu dělá ze hry mnohem větší zábavu a dodejme jen to, že mezi úkoly patří i souboj se žralokem nebo záchrana vězně, který uprchl z Alcatrazu před čtyřiceti lety a dodnes se schovává v tamním kanále.

Foto
OSTROVTIPEM K HRATELNOSTI
Dovádění na prkně s malinkými kolečky, které se vám díky zdokonalenému ovládání bude řídit zase o trochu snadněji než minule, se opět odehrává v nejrůznějších částech světa, které jsou do hry převedeny s pečlivostí a vtipem. Tak třeba vězeňská pevnost Alcatraz, kde budete skejtovat před obecenstvem složeným z duchů vězňů (!), vypadá ve verzi pro PS2 jako ve skutečnosti. Nikdo z hráčů jistě nezapomene ani na zoologickou zahradu, ve které můžete nejen skejtovat mezi hrochy, ale dokonce i chytnout slona za ocas a pěkně se vozit po výběhu. Z toho už je asi jasné, že mnohé úkoly se týkají přímo prostředí, ve kterém se odehrávají, stejně jako minihry, které vám umožní zahrát si tenis nebo baseball - pouze místo rakety a pálky budete mít jen své jezdící prkénko.

JEDEN TONY, DRUHÝ TONY
Verze pro PSone se samozřejmě v mnohém liší od verze pro Playstation 2, nedá se ale říci, že by byla jedničková verze navzdory té dvojkové příliš ošizená. Grafika, byť v rámci jednotlivých verzí nadstandardní, je nesrovnatelná, roztodivné postavičky byly u PSone nahrazeny ikonkami a také prostředí se muselo značně osekat, aby se do stárnoucí mašinky vůbec vešlo. Na druhou stranu jsou mnohé úkoly v obou verzích zcela odlišné, jelikož se autoři opravdu velmi snažili, aby verze pro PSone nebyla jen chudší příbuznou verze pro Playstation 2. Samy o sobě jsou proto obě hry výtečně hratelné a originální - byť se jedná už o čtvrtý díl virtuálního skateboardingu.

Platforma : Playstation 2, PS one, X Box, GameCube