V jedenácti mistrem světa

Sdílej
 
V jedenácti mistrem světa Václav Kolář, člen blanenského biketrialového klubu a reprezentant České republiky, si loni doskočil na nejvyšší stupeň vítězů mistrovství světa 2002. Jméno tohoto usměvavého kluka zná dnes celý biketrialový svět. Potvrdil starou pravdu, že odhodlání, píle a dravost vedou k metám nejvyšším. Nyní je v plné přípravě na nadcházející sezonu a my jsme mu položili několik otázek.

Můžeš nám říct, jaké pocity má jedenáctiletý kluk, když se stane mistrem světa?

Foto
Říkal jsem si, že by ten titul mohl vyjít, ale počítal jsem s tím spíš až za rok. Pocity jsou to fakt super, nic lepšího snad nemůže být.

Co na to říkali tvoji spolužáci, vědí o tom vůbec?
Všichni ze třídy o tom vědí, ale nemůžou uvěřit, že jsem to dokázal. Hlavní je, že mně to všichni přejou a drží mi palce.

Proč sis vybral právě biketrial? Fotbal, hokej nebo tenis jsou určitě známější.
Tyto sporty mě moc neberou. Možná právě proto, že jsou příliš známé a rozšířené.

Kdy jsi s tímto adrenalinovým sportem začal?
Když mi bylo šest let, byl jsem se podívat na mistrovství světa v Blansku. Jezdili tam ti nejlepší jezdci a to mě k tomuto sportu přivedlo. Ve skákání a ježdění jsem pak pokračoval s ostatníma klukama v blanenském biketrialovém klubu.

Jak pokračovala tvoje cesta ke světovému mistrovskému titulu?
V roce 2000 jsem vyhrál mistrovství České republiky v kategorii poussin a vyjel si nominaci na mistrovství světa, kde jsem byl celkově sedmý. V roce 2001 jsem obsadil na mistrovství republiky druhé místo. Měl jsem jet původně kategorii poussin, ale tam bych asi vyhrál, tak jsem se nechal převést do vyšší kategorie benjamin. Na mistrovství světa v kategorii poussin jsem pak obsadil čtvrté místo. A letos jsem vyhrál všechno, co se dalo. I mistrovství světa! Předpokladem úspěchu je určitě i dobré závodní kolo.

Jak jsi na tom po této stránce?
Moje první kolo bylo TC50 (něco jako BMX). Po něm následovalo další TC, ale o něco lepší. Pak jsem dostal kolo Heavy Tools, které bylo docela vychytané, ale mělo špatné brzdy. A teď sedlám kolo Monty X-lite, model 2001, na kterém jsem měl ty největší úspěchy.

Máš nějaké sportovní vzory?
Docela se mi líbil brankář Dominik Hašek. Z bikerů je to Roman Chvojka, Josef Dressler (mistr světa, legenda českého biketrialu), Spaceman (Jaroslav Spěšný, vicemistr světa), Krauzík (Petr Kraus, několikanásobný mistr světa), Šimon (Martin Šimůnek, několikanásobný mistr světa), Sáďa (František Sadílek, několikanásobný vicemistr světa a držitel ceny fair play z roku 1997), Jan Svoboda (mistr světa) a Michal Matys. Ze zahraničních pak všechna elita a masters (elitní kategorie na biketrialových a horských kolech).

Kolikrát týdně trénuješ a jak takový biketrialový trénink vypadá?
Trénuju každý den, když to jde. Jezdím na umělých i přírodních překážkách, na všem, na čem se dá. Ale nejradši na kamenech a těch je v Blansku požehnaně.

Zbude ti čas i na něco jiného?
Čas mám. Sem tam si vyjedu na bruslích inline nebo na skejtu, nebo si zahraju fotbal, florbal, basket, vybíjenou, nohejbal.

Jaké máš plány do budoucna?
Chtěl bych být několikanásobný mistr světa. A taky bych chtěl být milionářem (smích). Na závěr bys mohl poradit všem klukům i holkám, jak mají s biketrialem začít a co musejí udělat, aby se třeba v budoucnu stali tvými soupeři. Hlavně u toho vydržte, protože ten začátek je docela nezábavný. Ale pak vás to začne hóóódně bavit.

KALENDÁŘ ZÁVODŮ V ROCE 2003
19. 4. 2003 Samotíšky
3. 5. 2003 Velká Bystřice
17. 5. 2003 Praha 8 - Ďáblice
24. 5. 2003 Jemnice
31. 5. 2003 Strážnice - Mlýnky
7. 6. 2003 Březová u Sokolova
14. 6. 2003 Blansko - Palava
21. 6. 2003 Brno - Kníničky
13. 9. 2003 Brno - Kníničky
27. 9. 2003 Velká Bystřice
4. 10. 2003 Březová u Sokolova
18. 10. 2003 Kutná Hora - Sion