Nácvik základní poslušnosti

Sdílej
 
K dobrému chování psa patří i poslušnost. K tomu, aby pes působil jako vzorně vycvičený, stačí, když reaguje na pouhé tři povely: Fuj! (ten už umíme z minula), Ke mně! a Zůstaň! (v posledním dílu).

ČTYŘNOHÝ KAMARÁD - 7

Foto
CHŮZE NA VODÍTKU

Než vůbec můžete vzít psa ven mezi lidi, musíte ho naučit chodit s obojkem na vodítku. Obojek musí být na míru: pes se z něj nesmí vyvléknout, ale také ho nesmí škrtit. Když štěněti zesílí krk, budete mu muset koupit obojek o větším průměru. Vodítko by mělo být asi 1,5 m dlouhé, na procházky lze použít (zvláště u malých plemen) vodítko samonavíjecí. Obojek štěněti nasaďte při hře a odměňte je pamlskem. Bude-li se snažit obojek strhnout, zakažte mu to přísným Fuj! a pokuste se odpoutat jeho pozornost hrou. Po několika minutách obojek sundejte a štěně znovu pochvalte. Tuto činnost opakujte několikrát denně. Když už se nebude pokoušet obojku zbavit, připojte k němu lehké vodítko a nechte štěně, aby ho volně tahalo za sebou. Pak obojí sundejte. Opět opakujte několikrát denně. Postupně berte vodítko do ruky, zpočátku nechte štěně, ať vás za sebou vodí. Teprve když si na vodítko úplně zvykne, začněte jím opravovat směr pohybu psa.

KE MNĚ!

S nácvikem přivolání psa (použít můžete samozřejmě i jiná slova) musíte začít co nejdříve, mezi osmým a desátým týdnem života. S výukou začněte doma. Před štěnětem si dřepněte nebo klekněte. Zavolejte ho jménem a lákejte buď opakovaným tlesknutím dlaněmi o sebe nebo do země. Jakmile se k vám vydá, nadšeně je chvalte a opakujte povel. Když k vám štěně dojde, pomazlete se s ním nebo mu dejte malý pamlsek. Přivolání nacvičujte několikrát denně tak dlouho, dokud štěně ochotně nepřichází. Postupně přestaňte dávat pamlsek a mírněte nadšení v hlase při pochvale. Pak se o totéž pokuste na klidném místě venku. Když štěně neposlechne a půjde směrem od vás, postavte se, zavolejte je jménem, pak se obraťte a vydejte se na opačnou stranu. Štěně vás jistě bude rychle následovat. Jakmile vás doběhne, pochvalte je. Při neúspěchu této metody musíte rychle vyběhnout za štěnětem, chytit je, trochu s ním zatřepat a křiknout Fuj! Pak je odneste v náručí na vhodnější místo a s nácvikem začněte znovu. Opakujte několikrát během dne.

POZOR!
Povely dávejte jen v případě, že jste schopni psa donutit, aby je splnil. Když psa cvičíte, musíte být klidní, nerozčilení a soustředění. Nechce-li pes poslechnout a provokuje, co nejvíc se napřimte a tichým, studeným hlasem povel důrazně zopakujte. Nedívejte se mu přitom do očí.