Daredevil

Sdílej
 
Vyplácejí se dobré skutky? Vezměte si kupříkladu malého Matta Murdocka. Ten si jednou všiml, jak se na staříka valí náklaďák s toxickým odpadem. Matt se rozhodl zahrát si na hrdinu - vyrazil, odstrčil staříka do bezpečí... a dostal dávku toxického odpadu do obličeje.

ZROD SUPERHRDINY

Foto
Tohle vypadá spíš na začátek telenovely než superhrdinského komiksu. Ovšem vzhledem k tomu, že se příběh odehrává ve světě, vytvořeném komiksovým nakladatelstvím Marvel, není těžké uhodnout, že toxický odpad byl radioaktivní a Matt Murdock sice ztratil zrak, ale díky magickému vlivu atomů získal radarové vidění. A nejen to, neuvěřitelně se mu zlepšily i všechny ostatní smysly. Teď kupříkladu pozná podle tlukotu srdce, jestli člověk mluví pravdu, a může sledovat padoucha po čichu jako lovecký pes. Kromě toho má neuvěřitelný cit pro rovnováhu a víceúčelovou slepeckou hůl, kterou může používat jako nunčak i jako vystřelovací kotvu, s jejíž pomocí se může zhoupnout z domu na dům. Matt Murdock se po násilné smrti svého otce rozhodl, že uctí jeho památku, a podle otcova přání vystudoval práva a založil si advokátní kancelář. Teprve pak si oblékl kostým a vyrazil do ulic potírat zlo, a tak jako Daredevil chytne padoucha a jako Matt Murdock ho obhajuje.

TROCHA BIOGRAFIE

Stejně jako Spider-Mana a X-Meny zplodil i Daredevilakomiksový tvůrce Stan Lee. Přesto je Daredevilovo nejslavnější období spojováno s jiným komiksovým velikánem, Frankem Millerem. Miller ve scénářích přitvrdil atmosféru a do hry se dostali šílení hrdinové, jako psychopatická ninja Elektra, do níž se Daredevil zamiloval, a neméně psychopatický zabiják Bullseye, který Elektru zabil. I ostatní postavy prošly u Millera radikální změnou, tak třeba Kingpin, známý ze Spider-Mana, se stal skutečným vládcem podsvětí, a aby toho nebylo málo, Murdockova bývalá láska se stala narkomankou a za drogu prozradila jeho tajnou identitu. Ale žádný scenárista u komiksu nevydrží věčně - po Millerově odchodu Daredevil začal sklouzávat zpátky do průměru. Záchrana přišla až se skvělým scenáristou Kevinem Smithem, díky němuž se dostal slepý superhrdina zpátky na špičku. A tam už zůstal. A to je konec tohohle dílu. Pokračování příště - v kině, kam Daredevil právě přichází.

Distribuce: Bontonfilm