Jahoda pro smutné děti

Sdílej
 
Žijí mezi námi děti, které nikdy nebyly v kině nebo v plaveckém bazénu. Děti, které nepoznaly hodného tátu. Které si nejen nemají kde hrát, ale ani kde psát úkoly do školy. Smutné děti, na které nemá nikdo čas. Právě pro ně je tady Jahoda.

Žijí mezi námi děti, které nikdy nebyly v kině nebo v plaveckém bazénu. Děti, které nepoznaly hodného tátu. Které si nejen nemají kde hrát, ale ani kde psát úkoly do školy. Smutné děti, na které nemá nikdo čas. Právě pro ně je tady Jahoda.

Foto
Když vystoupíte z metra B ve stanici Černý Most, možná se v šedi panelových domů pěkně zamotáte. Lísteček s názvem ulice vám nejspíš nebude moc platný, protože většina dospělých zná jen pár ulic, kterými pospíchá z práce ke svému domovu. Ale zeptáte-li se náhodně procházejícího dítka, kde se nachází centrum Jahoda, můžete se spolehnout, že vám cestu ukáže. V ulici Vybíralova narazíte na nízký komplex domů, minete školu a vrátky, na kterých je nakreslená červená jahoda, vejdete po několika schodech do bývalé prádelny, kde sídlí centrum Jahoda.

OBEJMI MĚ

Azylové domy slouží jako dočasná útočiště pro maminky s dětmi, které z nějakého důvodu přišly o střechu nad hlavou nebo musely svůj domov opustit proto, že byly týrány a zneužívány. Než se jim podaří najít náhradní bydlení, žijí zde. Těžkou životní situaci jim pomáhají řešit sociální pracovnice a psychologové.
Ti se však v azylových domech dosud zaměřovali pouze na problematiku matek, zatímco samotným dětem se nikdo nevěnoval. A tak se v hlavách studentů Vyšší odborné školy sociálně-právní zrodil nápad zajistit program právě pro tyto děti. A začali malé obyvatele pražských azylových domů pravidelně navštěvovat.
" Některé děti často citově strádají. Zejména ty z početnějších rodin, kdy maminka bývá velmi vyčerpaná ze situace, ve které se nachází, a nemá už energii věnovat všem dětem stejnou péči. Takovým dětem pomáhá už jen jistota, že za nimi pravidelně někdo přijde a je tu jen a jen pro ně. Kolikrát i stačí, že si sednete, a v tu ránu máte děcko na klíně: drží se vás kolem krku třeba hodinu a vůbec nevnímá, co se děje okolo," vypráví vedoucí klubu Lenka Přikrylová.

NA ZAČÁTKU BYL POŽÁR

Foto
Prvním azylovým domem, který začali dobrovolníci z řad studentů navštěvovat, byl azylový dům na Černém Mostě. Ten ale před více než rokem vyhořel a děti s maminkami byly provizorně přestěhovány do různých ubytoven po celé Praze. "Děti se s námi chtěly pochopitelně vídat dál, ale nebylo v našich silách navštěvovat je všechny. V létě to ještě šlo, scházeli jsme se na hřištích nebo v parcích, ale v zimě se dlouho venku vydržet nedá. Tak vznikl nápad založit skutečné centrum pro děti - a to nejen pro děti z azylových domů, ale i pro ty ostatní ze sídliště, které nemají možnost vhodně vyplnit svůj volný čas," líčí Lenka.

KUŘE PRO JAHODU

Sedíme v útulné herně, na zemi je měkoučký koberec, na stěně visí spousta obrázků, v policích jsou naskládané knížky, pastelky, bloky a různé společenské hry. Tady si děti hrají společně se svými kamarády - dobrovolníky, píší úkoly nebo si prostě jen povídají. Zde se také scházejí i všechny zájmové kroužky.
Druhá místnost - stejně příjemná - je pro ty, kteří se z nějakého důvodu nechtějí zapojit do kolektivních her. Tady mohou trávit chvíle jen podle svého. Ze zdi se na nás směje žluté kuře - symbol sbírky Pomozte dětem, jež letos přispěla Jahodě nemalou částkou na pomůcky pro děti, které centrum pravidelně navštěvují. Peníze ze sbírkových akcí slouží také na placení vstupného na různé akce a třeba i na jízdenky, když vyjede Jahoda na výlet. "Přesně před rokem byste to tady nepoznala, touhle dobou jsme tu ještě všichni tvrdě pracovali," sděluje mi Lenka a dodává: "Byla to docela dřina vytvořit z bývalé prádelny, kterou léta nikdo nepoužíval, místo, kde se děti budou cítit dobře, a hlavně - kam se budou rády vracet." Podařilo se a čtvrtého dubna oslaví klubovna Jahody své první narozeniny.

JAHODOVÉ PRÁZDNINY

Stalo se už pravidlem, že pracovníci Jahody pořádají jednou měsíčně pro své svěřence větší akci. Vyrazí s dětmi na výlet, na koupaliště, na podzim společně pouštějí draky. O prázdninách pak jezdili s dětmi z azylových domů na dva turnusy letního tábora do Krkonoš. Jenže klientela Jahody se rok od roku rozrůstá a v současné době už není možné vzít na tábor všechny zájemce. Letošní prázdniny proto připravili trochu jinak. "Na tábory jsme mohli vzít maximálně třicet dětí a spousta jich musela zůstat v Praze. To nebylo fér. Dohodli jsme se tedy, že přes prázdniny necháme klub otevřený a budeme vyjíždět na dvou- až třídenní výlety. Tak se dostalo na každého," vypráví Lenka.

SVĚTLO NA ČERNÉM MOSTĚ

Klub nenavštěvují jen děti z azylových domů. Cestu k němu si našly i děti ze sídliště Černý Most, které jsou už teď v přesile. Mezi dětmi se rychle rozneslo, že existuje místo, kde mohou trávit volný čas a kde je starší kamarádi vyslechnou, poradí nebo i pomůžou s úkoly. "Hodně jsme na sebe upozornili zimním lampionovým průvodem, kdy nás děti zastavovaly a ptaly se, kdo jsme a odkud jsme se vzali. Byla to fakt nádhera, když se tohle šedivé a nevlídné sídliště najednou rozsvítilo desítkami lampionů," vypráví Lenka.
Foto
Jahoda se stala místem velmi oblíbeným a jeho návštěvnost rychle stoupá. Je to samozřejmě dobrá vizitka, ale má to i své stinné stránky: občas se totiž stane, že pracovníci nemůžou pustit do klubu všechny zájemce najednou. "Kapacita klubu není bohužel neomezená a někdy prostě musíme děti poprosit, aby přišly třeba za hodinu. Je nám to sice moc líto, ale když je jich v hernách příliš mnoho, cítíme, že začínají být nervózní a už si to tolik neužívají. Potom se prostě musejí vystřídat," vysvětluje Lenka.

KAŽDÝ DEN JINÝ PROGRAM
Vymýšlet, jak děti zabavit, aby se nezačaly nudit, není jednoduché. Ale kamarádi z Jahody si s tímto nelehkým úkolem poradili skvěle. Každé pondělí si mohou mladí návštěvníci Jahody zahrát obdobu televizní soutěže Riskuj nebo Chcete být milionářem?, úterky jsou věnovány výtvarnému kroužku. Ve středu probíhá pro přihlášené děti hodina angličtiny, kterou vyučuje rodilá Američanka. Každý druhý čtvrtek je pak pro děti připraven velmi oblíbený kroužek keramiky, který je stejně jako všechno ostatní v Jahodě - zadarmo. Jahodu navštíví denně v průměru dvacet dětí.

CO JE JAHODA
Občanské sdružení Jahoda založili v roce 1997 studenti Vyšší odborné školy sociálně-právní, která sídlí v Jahodové ulici (právě tady vznikl název sdružení). Ke studiu této školy patří i stáže, tedy pravidelné návštěvy různých sociálních zařízení, jakými jsou například i azylové domy pro maminky s dětmi, které se ocitly v těžké životní situaci.

VYŘÍKEJTE SI TO HROU
Pracovníky klubu Jahoda vnímají děti spíš jako starší sourozence nebo kamarády, kteří jim dokážou poradit i pomoct. Ale i tady fungují určitá pravidla. Na dveřích visí řád, který se prostě dodržovat musí, nadávky a agresivita se tady netrpí. "Když se schyluje ke rvačce, půjčíme rozhádaným kamarádům pěnové válečky, aby si to mohli bezbolestně vyřídit, a najednou je ze začínající bitky vlastně hra. Děti vybijí svou energii a agresivita je tatam", líčí Lenka.