Mísy z keramiky

Sdílej
 
Pro všechny z vás, kteří chodí na keramiku, jsme připravili jednoduché návody na výrobu ozdobných misek.

NÁPAD

Pro všechny z vás, kteří chodí na keramiku, jsme připravili jednoduché návody na výrobu ozdobných misek.

Foto
POTŘEBY
Podložka na modelování je-li podložka hladká, dejte na ni ještě hadřík, aby se hlína na podložku nelepila. Miska , do níž budete tvarovat hlínu (do misky vložte starou silonovou záclonu). Keramická hlína a šlikr - kaše, která vznikne smícháním hlíny a vody; použijete ji k lepení jednotlivých částí misky. Zapomenout nesmíte ještě na štětec a kuchyňský váleček.

MISKA Z PROUŽKŮ
Na podložce vyválejte z hlíny krátké a delší válečky, široké asi od půl do dvou centimetrů. Každý hliněný váleček vložíte do hadříku a válečkem na nudle přes něj přejedete, čímž ho zploštíte. Pak v misce vyložené kouskem silonové záclony postupně slepíte pláty k sobě. Nejdříve však uděláte pevnou kostru misky ze širších a delších plátů. Teprve potom přijdou na řadu ty kratší. Vše poctivě slepujte "šlikrem". Ještě vlhkou misku můžete vyhladit pomocí špachtle a kousku hlíny a přikrytou hadrem necháte vyschnout. Po zaschnutí je miska křehká, takže ji jen otřete vlhkým hadrem, čímž odstraníte poslední nerovnosti. Pevnost hlíně vrátí až vypálení, naglazování a následné vypálení v keramické peci.

MISKA Z HLINĚNÝCH VÁLEČKŮ
I v tomto případě potřebujete větší množství stejně širokých hliněných válečků. Aby vám nevysychaly, přikryjte je igelitem. Nyní si na podložce vyrobíte dno. To potom vložíte do pomocné misky vyložené hadříkem a začnete tvarovat její stěny (foto 4). Jednotlivé válečky točíte do spirály, slepujete šlikrem a vždy je k sobě opatrně, ale dobře přimáčknete. V opačném případě by se vám zdeformovaly nebo by se vám miska mohla během schnutí rozpadnout. Takto postupujete až k hraně nádoby (foto 5). Hotovou misku přikryjete hadrem a necháte ji vyschnout dva až čtyři dny. Po zaschnutí ji vypalte v peci.