Třikrát internet

Sdílej
 
Cirkus bude. Ale fyzikální. Tak se dá ve stručnosti popsat akce, kterou na jedné pražské průmyslovce už tradičně pořádá učitel Jaroslav Reichel. Ve svém "fyzikálním cirkusu" rok co rok předvádí experimenty, které jsou zajímavé, zábavné a - podle jeho vlastních slov - odporují zdravému rozumu. Nemusíte být smutní, že na zmíněnou školu nechodíte, protože "cirkus" běžnou výuku fyziky nenahrazuje.

DOBRÝ TIP: HRAVÁ FYZIKA

Foto
Cirkus bude. Ale fyzikální. Tak se dá ve stručnosti popsat akce, kterou na jedné pražské průmyslovce už tradičně pořádá učitel Jaroslav Reichel. Ve svém "fyzikálním cirkusu" rok co rok předvádí experimenty, které jsou zajímavé, zábavné a - podle jeho vlastních slov - odporují zdravému rozumu. Nemusíte být smutní, že na zmíněnou školu nechodíte, protože "cirkus" běžnou výuku fyziky nenahrazuje. Spíše ji doplňuje a uvádí do souvislostí, které studenty baví víc než suché vzorce a definice (i když ani těm se pak na hodinách nevyhnou). Na internetu najdete reportáže již ze čtyř ročníků fyzikálního cirkusu, a protože jsou všechny bohatě doplněny fotografiemi i komentáři, leccos se z nich můžete dozvědět. Doporučit lze i osobní stránku hlavní "hvězdy" cirkusu Jaroslava Reichela. Mimo jiné se z ní dozvíte, že se narodil v roce, kdy zemřel malíř Pablo Picasso, Řecko se stalo republikou a narodila se lyžařka Kateřina Neumannová. Víte, kdy to bylo? http://vyuka.panska.cz/reichl/fyzika/show/fyz_cirkus.htm

HRA ZADARMO: ODRAZY

Foto
V poslední filmové bondovce je nervy drásající scéna, ve které se agent 007 jen taktak vyhýbá smrtícím laserovým paprskům. Hra nazvaná "Reflections" neboli odrazy není tak vzrušující, ale zato si při ní můžete procvičit geometrii a fyziku. Nejvíc budete potřebovat pravidlo, že "úhel odrazu se rovná úhlu dopadu", ale k zahození nebudou ani další kapitoly, hlavně z optiky. V čem hra spočívá? Princip je jednoduchý: s pomocí nejrůznějších optických pomůcek (jako jsou zrcadla či hranoly) musíte usměrnit laserový paprsek tak, aby "rozsvítil" všechny žárovky v dané úrovni. Takto popsané slovy to zní asi kostrbatě, ale uvidíte, že jde o hru, od které se nebudete moci odtrhnout. Má celkem osmadvacet úrovní, přičemž každá následující představuje o něco větší oříšek než ta minulá. Napsal jsem, že si v téhle hře procvičíte některé vědomosti ze školy, ale to je poněkud přehnané. Ze všeho nejvíc budete potřebovat hlavu.
http://www.input-entertainment.de/laser

FÍGL: TACHOMETR PRO MYŠ

Foto
Programů měřících "pohyby" počítačové myši koluje na internetu hned několik, ale nás může těšit, že jedním z nejlepších je Mouse Monitor od českého programátora Honzy Dobrovodského. Zajímá vás, kolik kilometrů "najezdí" kurzor po obrazovce? Případně jakou průměrnou rychlostí se pohybuje? Pokud si zmíněný program nainstalujete, můžete všechna tato data sledovat přímo na monitoru. Ovládání je jednoduché a grafické provedení velmi elegantní. V porovnání s tachometrem běžným v autech chybí "myšímu monitoru" pouze údaj o průměrné spotřebě. Ten si každý uživatel musí spočítat sám. Například autor těchto tipů měl při psaní článku průměrnou spotřebu 0,8 plechovky kokakoly za hodinu.
http://www.sweb.cz/echo_shareware3/mousemonitor