Abeceda zajímavostí

Sdílej
 
Možná už jste někde narazili na tento přístroj, který vám za desetikorunu prakticky okamžitě oznámí, jak na tom jste zdravotně. Zadáte, zda jste muž či žena, a svůj věk. Do postranní roury zasunete ruku a přístroj vám změří tlak, madla zase slouží k odhalení množství tělesného tuku, podstavec je zároveň osobní váhou a malé čidlo nahoře měří výšku. Výsledek měření vám přístroj vytiskne na lístek s aktuálním datem.

AUTOMAT NA ZDRAVÍ

Foto
Možná už jste někde narazili na tento přístroj, který vám za desetikorunu prakticky okamžitě oznámí, jak na tom jste zdravotně. Zadáte, zda jste muž či žena, a svůj věk. Do postranní roury zasunete ruku a přístroj vám změří tlak, madla zase slouží k odhalení množství tělesného tuku, podstavec je zároveň osobní váhou a malé čidlo nahoře měří výšku. Výsledek měření vám přístroj vytiskne na lístek s aktuálním datem.
-lež

AUTA VE ZNAKU

Stylově vyvedený znak automobilky Ferrari jsme viděli na norimberském veletrhu u modelů Hot Wheels. Vzpínající se černý hřebec i italská trikolóra jsou ztvárněny malými modely aut.
-lež

VÍTE, KDO JE TAKATRA?

Podivně vyhlížející pták, který jen s velkou dávkou fantazie připomíná volavky či čápy, je značně vyhraněným příslušníkem řádu brodivých. Zoologové ho proto zařadili do samostatné čeledi kladivoušovitých ( Scopidae ), v níž je jediným jejím představitelem. Kladivouš africký ( Scopus umbretta ), známý také pod starším domorodým jménem takatra, obývá Afriku jižně od Sahary, Madagaskar a jihozápadní část Arabského poloostrova. Zdržuje se kolem vod a v prostředí mokřadů, všude tam, kde je dostatek stromů či skal. Na nich také stavějí oba partneři velké složité hnízdo z větví a stébel zpevněných jílem a se vchodem v jeho spodní části. V sezení na vejcích se po dobu třiceti dnů střídají oba partneři.
-hau

VRHAČ MÍČKŮ

Amicus (latinsky přítel) se jmenuje tento robotický vrhač míčků na stolní tenis. Stroj si můžete nastavit podle svých požadavků: určit, zda má hrát útočně či obranně, stanovit frekvenci vrhání míčků i směr. Volitelná je též obtížnost hry, takže spokojený by měl být naprostý začátečník i profesionál. Deska, kterou vidíte na druhém konci stolu, se užívá jen pro předváděcí účely. Automaticky vrací podání stroje mířené do jednoho místa.
-lež

HADEM DO NOSU

Možná už jste někdy viděli jogína, který si strčí do nosu tkaničku a vytáhne ji ústy. Po technické stránce něco takového vlastně není příliš obtížné, protože dýchací cesty jsou skutečně průchodné, jde spíše o to, komu se chce strkat si tkaničku do nosu. Dívka na obrázku s tím evidentně problém nemá, tkaničku navíc nahradila živým hadem. I tak se dá oslavovat Nový rok, konkrétně v čínském Pekingu. Obrázek byl pořízen při oslavách přicházejícího Roku kozy v Chrámu Země.
-daš

TACHOMETR NA BRUSLÍCH

Cyklocomputery dnes nejsou již nic neobvyklého. Německá firma Sigma Sport ovšem nabízí podobný přístroj určený speciálně pro kolečkové brusle. Přístroj kromě jiného dovede zobrazit přesnou rychlost jízdy i s korekcí stavu, kdy se jezdec bruslí nedotýká země.
-lež

PSÍ MASÁŽ

Je to psí život, pořád se potulovat po světě a štěkat na všechno, co se pohne. Proto i každý stresovaný psík potřebuje masáž. Alespoň podle Japonců, kteří v Tokiu neváhali založit relaxační salón pro psy - na obrázku vidíte tříročního pejska Rena, kterého právě masíruje pan Seiren Suzuki. Ren se právě podrobil kožní kůře, během níž byl - stejně jako lidští zákazníci těch nejdražších salónů - opatlán bahnem přímo z izraelského mrtvého moře. Malý pejsek, respektive jeho pán, zaplatí za takové poňuchňáníčko minimálně 10 000 yenů. Co by pejskaři neudělali pro hebkou pleť a nadýchané kadeře svého miláčka!
-daš

NEJVYŠŠÍ ZE VŠECH

Světové finanční centrum (World Financial Center) v Šanghaji by mělo být nejvyšším mrakodrapem na světě. Japonští tvůrci mrakodrapu už započali práci na budově s rekordními sto jedna patry o výšce necelého půl kilometru, konkrétně čtyř set devadesáti dvou metrů. Na počítačem vytvořeném obrázku vidíte srovnání vznikající budovy s Jinmao Tower, která je zatím nejvyšší čínskou budovou.


NOVÉ PANENKY

Panenky Barbie mají novou vážnou konkurenci. Je jí kolekce panenek s názvem My Scene. Ty jsou Barbínám dost podobné, ovšem mají výraznější obličej a maličko odlišnou postavu. Také jejich styl oblékání je na první pohled modernější. A teď, holky, pozor! Nic nebrání tomu, abyste si místo děvčete pořídily nějakého pěkného kluka podle svého gusta. Už nemáte výběr omezený jenom na Kena. Cena nových panenek bude srovnatelná s cenou Barbie.
-daš