Virtuální světy

Sdílej
 
Před dvaceti lety hráli naši otcové Pac-Mana.Dnes je řada na Tomb Raiderovi, NHL 2003 a Diablu. A zítra? Doom III, Duke Nukem Forever a Final Fantasy XI. Hry se rozvíjejí velmi rychle - vznikajínové žánry , získávají konečně místo ve slovnících, plodí celebrity a hledají si stále více místa v našich pokojích. Pravděpodobnost, že na vašem stole stojí počítač, nebo že se u vaší televize skrývá Playstation, rok od roku stoupá.

Před dvaceti lety hráli naši otcové Pac-Mana.Dnes je řada na Tomb Raiderovi, NHL 2003 a Diablu. A zítra? Doom III, Duke Nukem Forever a Final Fantasy XI. Hry se rozvíjejí velmi rychle - vznikajínové žánry , získávají konečně místo ve slovnících, plodí celebrity a hledají si stále více místa v našich pokojích. Pravděpodobnost, že na vašem stole stojí počítač, nebo že se u vaší televize skrývá Playstation, rok od roku stoupá.
V posledním čtvrtstoletí se ve světě počítačových her událo tolik, že ani sebevětší fanoušek nedokázal vstřebat úplně všechny hry. Jak by také mohl, když v současné době existuje pět hlavních herních zařízení a každý měsíc na nich vychází přes padesát titulů. Zajímá vás, jak to vlastně bylo se zrodem počítačových her?

POČÁTKY HRANÍ

Je to neuvěřitelné, ale všechno začalo už na začátku sedmdesátých let, tedy před více než třiceti lety. Absolutní prvenství možná patří hře Computer Space, ale nejzásadnějším krokem bylo zformování společnosti Atari v roce 1972 a její první hra s názvem Pong. V době, kdy se zábava tohoto druhu omezovala na nejrůznější mechanické hry a pinbally, firmě Atari nikdo nevěřil, ale přesto se prosadila a její hrací automaty se objevovaly takřka na každém kroku, ve specializovaných hernách i smíšených obchodech s potravinami. Řeč je samozřejmě o vyspělém světě - u nás jsme se s automaty mohli setkat teprve o mnoho let později, a to navíc většinou jen v omšelých maringotkách na pouti. V roce 1978 Atari uvedlo na trh domácí herní konzoli 2 600, která (i přesto, že tehdy stála totéž, co auto z druhé ruky) se rovněž prosadila a prodávala se po tisícovkách. Bylajakýmsi průkopníkem domácí zábavy a naznačila, že jednou bude možná herní konzole stejně samozřejmou součástí domácnosti, jako lednička nebo video. V následujících letech se začaly prosazovat i počítače (v roce 1982 to byl i u nás známý ZX Spectrum, o čtyři roky později pak Amiga). Z Japonska do celého světa expandovaly známé herní firmy Nintendo se Segou a videohry se definitivně staly nedílnou součástí života milionů lidí na celém světě. Od konce osmdesátých let se začíná jako herní zařízení prosazovati obyčejné PC, ale ačkoliv si dodnes udržuje svůj podíl na trhu (a u nás obzvláště je stále ohromně populární), daleko větší oblibu ve světě mají herní konzole. Pro jejich úspěch byl klíčový i rok 1989, kdy se zrodil Game Boy, přenosná konzole, která se stala nejúspěšnějším herním zařízením všech dob. Na paty mu nyní šlape konzole Playstation, která už je na světě devátým rokem a prodalo se jí téměř 100 milionů kusů. A budoucnost? Bezpochyby bude stát za to - lepší umělá inteligence, dokonalejší grafika a komplexní hratelnost. Ale když si srovnáte černobílou plochost Space Invaders se šťavnatým 3D světem Tomb Raidera, přijdete na to, že ačkoliv sevideohry vyvíjejí nadzvukovou rychlostí (rozhodně rychleji, než jakékoliv jiné zábavní médium), v obou případech je to všechno hlavně o zábavě. Takže do toho, popadněte joystick a pusťte se do bezbřehého světa videoher!

DESET PŘEVRATNÝCH HER

10. Tomb Raider (PC, Playstation, Game Boy)
O co jde: Akční adventura se slavnou Larou Croft.
Proč tu je: Záměr autorů je tu jasný- spojit hratelnost legendy Prince of Persia s prostředím Indiana Jonese. Samozřejmě, že je to skvělá zábava s nádhernou grafikou, ale velký kus práce udělala také hlavní postava v podobě sličné krásky Lary Croftové.

9. Monkey Island (PC)
O co jde: Humorné kreslené dobrodružství od LucasArts.
Proč tu je: Tzv. "point-and-click" adventury jsou už sice dávno minulostí, ale žádný hráč na ně nikdy nezapomene. Obzvláště ty od LucasArts (a série Monkey Island v první řadě) jsou proslulé kombinací skvělého příběhu, fantastického humoru a řešení hádanek.

8. Gran Turismo (Playstation)
O co jde: Největší a nejpropracovanější závody.
Proč tu je: Stovky skutečných aut od skutečných výrobců z celého světa - už to by stačilo na poklonu. Podstatné ale je, že se chovají lépe a realističtěji, než v jakékoliv jiné závodní hře. A to ani nemluvíme o nekonečných závodech a úkolech.

7. Super Mario (Game Boy, GameCube)
O co jde: Legendární 2D a nyní i 3D plošinovky od Nintenda.
Proč tu je: Hry s Mariem v hlavní roli přinesly do světa videoher více nových prvků, než kterákoliv jiná série. Jejich největší přednost spočívá v úžasně propracovaném designu. Někdo možná ohrne nos nad dětinskostí, ale nad hrou se pobaví všechny generace.

6. Grand Theft Auto (PC, Playstation)
O co jde: Simulace organizovaného zločinu s absolutní volností.
Proč tu je: Tahle gangsterská série má všechno, co má dobrá hra mít - vypadá skvěle, hraje se skvěle, vydrží dlouho, má perfektní soundtrack a zaujme příležitostného i ostříleného hráče. A poslední dva díly pro PS2 jsou vůbec nejlepší!

5. Half-Life (PC, Playstation)
O co jde: First-person střílečka se skvělým příběhem a hratelností.
Proč tu je: Možná vůbec první hra, která dokázala skloubit střílení s poutavým příběhem. Čekají vás zajímavé postavy, děsuplné okamžiky a především logické překážky a dobrá hratelnost. Je to hra, ale připadáte si jako ve filmu.

4. Final Fantasy (PC, Playstation)
O co jde: Parta hrdinů se vydává zachránit svět.
Proč tu je: Dobrých RPG je hodně, tak proč jsme vybrali právě Final Fantasy? Pro její melodramatický příběh, který vás naprosto pohltí svou úžasnou grafikou a také fantastickými souboji, ve kterých musíte spolupracovat jako tým.

3. Metal Gear Solid (PC, Playstation)
O co jde: Špionážní akční adventure s epickým příběhem.
Proč tu je: I po dvaceti letech lze do ohraného žánru přinést něco nového. Stojíte sám proti přesile, ale tentokrát nemáte v rukou jen raketomet a pistole. Musíte přemýšlet a využívat všechny své schopnosti. A MGS má navíc prvotřídní atmosféru...

2. Doom (PC, Playstation, Game Boy)
O co jde: Doom je Doom. 3D střílečka, kterou zná každý!
Proč tu je: Autoři hry vynalezli žánr trojrozměrné střílečky s Wolfensteinem 3D a tady ho dovedli takřka k dokonalosti. Stará hra, ale dodnes patří mezi nejoblíbenější. Proslavila se multiplayerem, ve své době revoluční grafikou a předevšímúžasnou hratelností a propracovaným prostředím.

1. Tetris (všechna herní zařízení)
O co jde: Pohybujete s padajícími kostičkami a vyrovnáváte je na dno.
Proč tu je: Jednoduchý úkol, jednoduché ovládání a jednoduchá grafika. Nejjednodušší hra, jakou si dokážete představit, a přitom nejzábavnější. Tetris se20 vteřin učíte a pak ho celý život hrajete. Nikdy vás neomrzí.

ŠKATULATA

Hry existují v mnoha různých tvarech a velikostech. S trochou snahy ovšem většinu z nich můžete zaškatulkovat do několika žánrů (i když mnoho her kombinuje prvky různých žánrů dohromady). Zde je deset žánrů, které dnes patří mezi nejzásadnější a nejoblíbenější.

3D střílečky
Všechno co potřebujete vědět, najdete v názvu. Pobíháte ve velkých bludištích a střílíte do všeho, co se hýbe. Grafika i hratelnost je tu důležitá, ale v poslední době je nezbytný i kvalitní příběh. Mnoho lidí hraje tyto hry i po síti či přes internet.
Zásadní hry: Doom, Duke Nukem 3D, Quake, Unreal, Half-Life

Strategie
Hra je strategická tehdy, pokud na hráči vyžaduje logické uvažování, předvídání a především taktizování. Existuje celá řada druhů, nejoblíbenejší jsou jednak tzv. realtime strategie, ve kterých obvykle bojujete proti jiné skupině, a také manažerské strategie jako SimCity nebo Transport Tycoon.
Zásadní hry: Civilization, SimCity, Warcraft, Dune II, StarCraft

Závodní
Sedíte za volantem auta a jezdíte. Snadné, že? Jenže i tady existuje více druhů - závodní hry mohou být buď realistické (kde jde především o věrnost zpracování - např. F1) nebo zábavné, kde není důležité, aby se vůz choval tak jako ve skutečnosti, ale kde je kladen důraz na zábavu (případ Need for Speed).
Zásadní hry: Colin McRae Rally, Micro Machines, Gran Turismo

Akční adventury
Nástupcem dnes již prakticky neexistujícího žánru kreslených adventur (ovládaných myší), jsou právě akční adventury, kde ovládáte přímo postavu klávesnicí,či ovladačem. Grafikou i ovládáním se inspirovaly ve střílečkách a plošinovkách. Hlavní zástupce? Tomb Raider.
Zásadní hry: Tomb Raider, Resident Evil, Alone in the Dark

Bojovky
Ačkoliv na PC nejsou zrovna obvyklé, na herních konzolích jsou to nejoblíbenější hry. Dvě postavy, ring, základní pohyby, speciální pohyby, komba a takdále - na první pohled nudná a brutální zábava, ale ve skutečnosti vyžaduje taktické uvažování.
Zásadní hry: Tekken, Mortal Kombat, Virtua Fighter, Street Fighter

Plošinovky
Mohlo by se zdát, že jsou určeny výhradně pro malé děti, ale není tomu tak. Mají sice zpravidla kreslenou grafiku a infantilní postavy, ale podobně jako například akční adventury kombinují prvky mnoha žánrů s menším zaměřením na střílení a s důrazem na logické úkoly.
Zásadní hry: Super Mario, Crash Bandicoot, Sonic, Rayman

Sporty
Co dodat? Vůbec první videohra v historii (Pong v roce 1973) byla v podstatě sportovní. A od té doby jich je stále více a více. Jmenujte jakýkoliv sport a můžete si být takřka jisti, že existuje i ve virtuální podobě. Dominuje firma Electronic Arts se svými proslulými sériemi NHL a FIFA.
Zásadní hry: NHL 2003, FIFA 2003, Tony Hawk´s Pro Skater

Simulátory
Chcete si zalétat v letadle a ovládat při tom tisíce knoflíků? Z realistických simulátorů jsou nejpopulárnější letadla, aleexistují i simulace ponorek, tanků, helikoptér atd. Ne všechny hry jsou samozřejmě úplně realistické a do žánru spadají i nejrůznější vesmírné simulace.
Zásadní hry: MS Flight Simulator, Flight Unlimited

RPG
Obvykle velmi komplikované hry, které se vyznačují propracovaným příběhem ovládáte zpravidla partu lidí, kteří se vydali na dobrodružnou cestu - sbíráte předměty, řešíte hádanky, neustále se zlepšujete a samozřejmě i bojujete. Stále více se prosazují i internetové online RPG.
Zásadní hry: Final Fantasy, Legend of Zelda, Ultima, Wizardry

Logické
Většinou se jedná o hry s jednoduchou myšlenkou. Nezáleží u nich na grafice či zvukových efektech. Podstatný je jedině váš cíl. A i když splnit úkol může být těžké a náročné na mozkovou kapacitu, je to vesměs zábavné. Zkrátka a dobře, šachy na milion způsobů.
Zásadní hry: Tetris, Bust-A-Move, Lemmings, Chessmaster.

Autor

Jan Modrák