Vyplatí se nespěchat

Sdílej
 
U rostlin, o kterých bude řeč, to platí dvojnásob. Jsou to totiž výrazně teplomilné letničky, kterým vadí i nepatrné mrazíky, vyséváme je proto až po "ledových mužích".

Zelení přátelé

U rostlin, o kterých bude řeč, to platí dvojnásob. Jsou to totiž výrazně teplomilné letničky, kterým vadí i nepatrné mrazíky, vyséváme je proto až po "ledových mužích".

Všestranný laskavec

Foto
Laskavec (rod Amaranthus ) je nechvalně proslulý plevel. Je to také prastará obilnina či listová zelenina, kterou již velmi dávno používali jihoameričtí indiáni. Výrobky z "amarantové" mouky nebo samotná mouka, která může mít velký význam například v bezlepkové dietě, se však dnes opět začínají objevovat na pultech obchodů. Mezi laskavci je však i mnoho atraktivních okrasných druhů, které šlechtitelé přivedli téměř k dokonalosti.

Květ lásky

Foto
Vědecký název rostliny pochází z řečtiny a vykládá se dvěma způsoby. Maraino znamená vadnout a se zápornou předponou přesný opak. U laskavce většinou skutečně nepoznáme, zda právě rozkvétá, nebo již odkvetl a vadne. Druhý výklad názvu vychází ze slov amoris anthos, což značí květ lásky. Druhá varianta byla přejata i dalšími jazyky včetně češtiny.

Vyberte si

Foto
Snad nejznámější a nejpěstovanější je laskavec ocasatý ( Amaranthus caudatus ) s velmi dlouhými převislými hrozny droboučkých květů. Dorůstá výšky až přes jeden metr. Květenství může mít barvu červenou až červenofialovou (kultivar Atropurpureus ) nebo zelenou až žlutozelenou (kultivar Albiflorus ).
Vzrůstem podobný laskavec krvavý ( Amaranthus paniculatus ) má na rozdíl od předchozích přímé květenství. Pěstují se zeleně kvetoucí rostliny se zelenými listy nebo tmavě červeně kvetoucí rostliny s listy černočervenými. Protože jsou velmi dekorativní už samotné listy, využívá se tento druh i k osázení různých kontejnerů, v mobilní (přenosné) zeleni i do suchých aranžmá.
Oba výše jmenované druhy vyséváme v květnu do lehké humózní půdy dobře zásobené vápníkem přímo na teplé a slunné stanoviště. Kvetou od července do října.
Foto
Nejexotičtěji však působí laskavec trojbarvý ( Amaranthus tricolor ) s pestrými, výrazně zbarvenými listy. Ten ale musíme vysévat již v březnu až dubnu. Výsadba na stanoviště, které by rovněž mělo být teplé a slunné, pak je možná až koncem května. Druh se velmi pěkně vyjímá ve smíšených květinových záhonech.



Pozor!
Laskavce se pro svou výšku velmi dobře uplatňují jako dominantní druhy v letničkových výsadbách. Lze je však pěstovat i zcela samostatně, jako výrazné solitéry, kontejnerové rostliny a na záhonech k řezu do vázy. Květenství se po odkvětu nerozpadají, a po usušení jsou proto vhodná do aranžmá ze suchých rostlin.