Záhadná koule

Sdílej
 
Ukážete kamarádům dřevěnou kouli. Ta je provrtaná a navlečená na slabém provázku. Předvádíte, jak se koule svou hmotností posunuje po provázku směrem dolů. Konce napnutého provázku držíte v roztažených rukách. Na váš pokyn se koule uprostřed zastaví. Vyslovíte další pokyn a koule se opět pohybuje, opět padá dolů.

Kouzelnická škola

Foto
Ukážete kamarádům dřevěnou kouli. Ta je provrtaná a navlečená na slabém provázku. Předvádíte, jak se koule svou hmotností posunuje po provázku směrem dolů. Konce napnutého provázku držíte v roztažených rukách. Na váš pokyn se koule uprostřed zastaví. Vyslovíte další pokyn a koule se opět pohybuje, opět padá dolů. Na své cestě se může zastavit i vícekrát, třeba i na pokyn některého z kamarádů.

Provedení

Foto
Kouli si upravíte tak, aby její provrtání nebylo rovné, ale z obou konců šikmé tak, aby se díry setkaly mimo střed koule. Máte-li provaz volný, pohybuje se koule po provázku volně, vlastní hmotností. Když provázek napnete, v šikmém otvoru se vzpříčí a koule se nepohne. Délku provázku upravíte tak, abyste jej mohli držet v roztažených rukách.

Více o kouzlech a kouzelnictví se dozvíte na internetové adrese kouzla.kkp.cz
Zde také můžete klást dotazy autorovi našeho seriálu.