Třikrát internet

Sdílej
 
Zkuste roztomilou finskou hru, kde máte tři minuty na to chytit nějaký solidní úlovek, i když si ho k večeři samozřejmě nedáte. Nebo se můžete podívat, jak si uklidit na disku svého počítače. A do třetice najdete odkaz na zajímavou stránku o hadech.

Hra zadarmo: chyťte si rybu!

Foto
Rybaření je samotářská záliba, takže se docela hodí i k vysedávání u počítače. Zkuste roztomilou finskou hru, kde máte tři minuty na to chytit nějaký solidní úlovek, i když si ho k večeři samozřejmě nedáte. K dispozici jsou ryby tří velikostí: čtyřkiloví sumci, půldruhého kila vážící štiky a půlkilové čudly. Ty samozřejmě berou nejlíp. Prut se jednoduše ovládá myší, k navíjení vlasce se používá mezerník. Když ryba zabere a taháte ji z vody, držte zároveň zmáčknutý mezerník i levé tlačítko myši. Se sumcem je pochopitelně víc práce než s menšími rybami, ale nakonec i tenhle kardinální kousek dostanete na břeh. Hra je pouze ve finštině, takže až se na závěr na obrazovce objeví komentář vašeho snažení (nejspíš nijak lichotivý!), můžete být úplně v klidu. Nebudete totiž rozumět ani slovo.
http://www.sonera.net/muumimaailma/muumipeli/index.html

Fígl: velký úklid
Foto
Máte pocit, že váš kdysi svižný počítač najednou heká a supí? Nebo že na harddisku, jenž vám dříve připadal nekonečně velký, najednou chybí místo pro nové hry? Důvodem může být to, že máte pécéčko "zaplácané" spoustou souborů, které k ničemu nepotřebujete a nejspíš ani nikdy potřebovat nebudete. Nejčastěji jde o "dočasné" soubory, které vznikají při instalaci programů, zálohování dokumentů či surfování po internetu. Co s tím? Můžete se pokusit udělat si na pevném disku pořádek sami, ale mnohem lepší je "pozvat" do počítače kvalifikovanou uklízečku. Třeba program CleanCenter, který umí najít až padesát druhů nejrůznějších zbytečných souborů. Jeho instalace i provoz jsou jednoduché. Po spuštění programu se na monitoru objeví ovládací panel. Úklid pak můžete provést ve dvou krocích. Za prvé: zmáčkněte tlačítko SCAN a program vyhledá všechny potenciálně nepotřebné programy. Jejich seznam se objeví v hlavním okně. Budete překvapeni, kolik desítek nebo i stovek zbytečných megabytů ve svém počítači máte. Za druhé: dlouho se nerozmýšlejte a zmáčkněte tlačítko CLE AN. O žádné důležité soubory nepřijdete, takže žádný strach. CleanCenter je takzvaný shareware, který můžete používat zadarmo pouze deset dní. Na jeden pořádný úklid to však stačí.
http://www.cleancenter.net

Dobrý tip: hadi a další kámoši
Foto
Had rozhodně nepatří k nejpopulárnějším živočichům, protože je - bůhví proč - lidmi považován za symbol úskočnosti a neupřímnosti. A navíc to byl právě had, který Adama a Evu navezl do jejich prvního hříchu, jak je alespoň uvedeno v bibli. Což ovšem neznamená, že byste se neměli o tomto pozoruhodném živočišném druhu něco dozvědět. Například z domovské stránky mladé užovky červené, která se jmenuje Frido a až vyroste, bude dlouhá téměř dva metry. Zatím je ovšem mnohem menší, takže ji majitelka právem oslovuje "broučku" či "miláčku". Na Fridině webu zjistíte například to, že hadi jsou na Zemi již 81 milionů let, vyvinuli se z ještěrů a mají výborný čich. A taky že vůbec nejsou slizcí, i když se to o nich říká.
http://mujweb.cz/www/pgnstb