Abeceda zajímavostí

Sdílej
 
Tentokrát si přečtete o nejstarším hudebním nástroji, vyslání vůbec první pozemské sondy na Pluta, australských kutilkách a několika dalších zajímavých věcech...

Nejstarší hudební nástroj

Foto
Foto
Od pradávna se člověk vyjadřoval nejen slovy, ale i hudbou. O tom, jakou hudbu mohl vyluzovat neolitický člověk, vypovídá pozoruhodný nález šesti prehistorických fléten v Číně. Tyto devět tisíc let staré flétny jsou vyrobeny z dlouhých dutých loketních kostí jeřába mandžuského ( Grus japonensis), do nichž bylo vyvrtáno pět až devět dírek. Nástroje jsou dlouhé 20 až 22 cm a hrálo se na ně stejně jako na dnešní zobcovou flétnu, které se ostatně tyto prastaré kostěné flétny nápadně podobají. Jde o vůbec nejstarší dochovaný hudební nástroj na světě, na který lze (jak vědci vyzkoušeli) zahrát i dnes.

Dobře schované
Foto
Je to s podivem, ale i obyčejná elektrická rozdvojka může být elegantní. Je to vlastně "rozčtyřka", ale to na věci nic nemění. Kryty v pastelových barvách zakrývají nevzhledné kabely a zároveň chrání všetečná batolata před úrazem - k nebezpečným zásuvkám se jen tak snadno nedostanou.

Pluto volá
Foto
NASA v tichosti odsouhlasila misi New Horizons, při které bude vyslána vůbec první pozemská sonda na Pluto - nejvzdálenější planetu naší sluneční soustavy. Vesmírné plavidlo s robotickou "posádkou" by mělo vystartovat roku 2006 a o rok později proletět kolem Jupitera. K Plutu by se mělo dostat do roku 2017.

Hvězdné návraty
Foto
Pro fanoušky filmové série Hvězdné války máme dobrou zprávu - do třetí epizody, která právě vzniká, se vrací mimozemšťan Chewbacca z epizody čtvrté, páté a šesté (jak jistě víte, nejdříve byly natočeny tyto a až v nedávné době vznikla epizoda první a druhá). Známého chlupáče zpodobní stejný herec jako kdysi - a opět z něj neuvidíme ani kousek, vždyť celý Chewbacca je vlastně kostým.

Vosy s váhou v kusadlech
Foto
Představte si, že byste se probudili v temné pavoučí hrobce a museli se na denní světlo prokousat množstvím chlupatých nohou. Právě tak začíná svůj život larva australské kutilky Sceliphron laetum. Samička této zajímavé vosy vybuduje komůrku z jílu, uloží do ní jediné vajíčko a pak ji naplní pavouky ochromenými žihadlem. Ti zde budou jako "živé konzervy" čekat, až se z vajíčka vylíhne larva, která se jimi bude živit až do svého zakuklení. Pozoruhodné je, že tyto vosy loví pavouky asi dvanácti druhů v nejrůznějších velikostech. A přesně odhadují potřeby larvy - těsně u vajíčka jsou drobné měkké druhy, které nepatrná larva snadno zpracuje. Jak larva roste, prokousává se ke stále větším, tužším a chlupatějším pavoukům. Jejich počet v komůrce přitom závisí na velikosti - čím jsou drobnější, tím jich je víc, vosy totiž pavouky nepočítají, ale "váží", do každé komůrky nanosí zásobu přibližně 440 miligramů pavoučích konzerv.

Trochu nebezpečná hračka
Foto
Vodní skútry jsou snad na všech vodních plochách pronásledovány. Není se co divit. V rukou nezodpovědných lidí jsou ostře nabitou zbraní. Lépe na tom nejsou ani modeláři. Vždyť model na snímku má délku půl metru, výšku 210 mm a váží přes jeden a půl kilogramu. I když nedosahuje stejné rychlost jako skútr skutečný, dostat tímto drobečkem do hlavy určitě není nic příjemného. Z těchto důvodů je i lodním modelářům doporučeno vyhledávat vodní plochu bez plavců.

Rybí páteř
Foto
V jednoduchosti je krása. Kovový skládací držák ve tvaru rybí páteře se obejde bez nejrůznějších sponek, háčků a úchytek, přesto na něj můžete snadno přichytit pohlednice, fotografie i papírky se vzkazy a poznámkami. Můžete jej pověsit na zeď, nebo jen tak volně do prostoru.

Hybrid hvězdou mezi auty
Foto
Velkým trendem v automobilovém vývojářství je hybridní technologie - motor, který může být poháněn i elektrickou energií (nikoliv jen benzinem). Ekologická úspornost tohoto stroje je dobře k vidění na názorných modelech v hlavní budově firmy Toyota v Tokiu a s úspěchem se předvedla i na posledním automobilovém veletrhu v New Yorku. Vůz 2004 Toyota Prius, který zde byl představen, znamená rozšíření hybridní technologie mezi běžné uživatele - na první pohled ho od normálního automobilu vůbec nerozeznáte. Jeho motor je přitom schopný využívat ipouze elektrickou energii, což z něj činí velmi ekologické a zároveň velmi rychlé vozidlo.