Bibi radí

Sdílej
 

Milá Bibi,
naši mi řekli, že když nedostanu na vysvědčení dvojku z matematiky, ať jim nechodím na oči. Tomu, co se učíme, vůbec nerozumím. Co mám dělat?
Matěj, 10 let

Milý Matěji, taky jsme měli ve třídě spolužačku, která se vždy po vysvědčení bála jít domů, i když známky, které dostala, zdaleka nebyly nejhorší ve třídě.
Někteří rodiče si myslí, že jejich dítě musí mít výborný prospěch, a trvají na tom za každou cenu. Sami možná patřili mezi vynikající žáky, a tak i jejich syn nebo dcera musejí být podle jejich mínění premianti, nebo naopak si tímto způsobem chtějí vynahradit svůj neslavný prospěch. A mnohdy se zajímají právě jen o ty známky, ne už o příčiny, proč to jejich dětem ve škole nejde tak, jak by si představovali.
I v tvém případě bude dobré zamyslet se, proč rodiče na dvojce tolik trvají. Ať je to z jakéhokoli důvodu, budeš muset s pravdou ven. A nechávat "překvapení" na vysvědčení je to nejhorší, co můžeš udělat, Matěji.
Promluv si s rodiči už teď. Nestyď se jim otevřeně říct, že máš strach z jejich hrozby, ale tím se známka sama od sebe nevylepší. Řekni popravdě, že probírané látce nerozumíš a popros je, zda by ti s vysvětlením pomohli, případně ti zajistili doučování.
Je taky možné, že s počty budeš zápasit i poté, co jim obětuješ hodně času a píle. Každý z nás je dobrý v něčem jiném, a co víš, třeba jednou vynikneš jako historik umění nebo znamenitý kuchař.