Vítr do plachet

Sdílej
 
Co Čech, to muzikant, říkalo se kdysi. Zmíněné úsloví však už dávno volá po opravě. Češi a Moravané jsou totiž hezkou řádku desetiletí především národem jachtařů.

Co Čech, to muzikant, říkalo se kdysi. Zmíněné úsloví však už dávno volá po opravě. Češi a Moravané jsou totiž hezkou řádku desetiletí především národem jachtařů.
Přestože je Česká republika malou zemí uprostřed Evropy, mnohým jejím obyvatelům učaroval jachting, tedy sport, který je doma především v přímořských státech. Dokonce i v dobách tuhé totality jsme se mohli pochlubit takovým počtem aktivních jachtařů, který odborníky ze zahraničí přinutil zvedat obočí úžasem. Jenže nejde jenom o počty: Čech Richard Konkolski se stal doslova legendou světového námořního jachtingu a olympijské reprezentantce Lence Šmídové chyběl jen nepatrný krůček k tomu, aby ze Sydney přivezla medaili. Uprostřed leckdy stojatých vod jachtařského dění se navíc vynořily týmy složené z mladých energických borců, kteří na světových závodech sbírají vavříny na špičkových regatových lodích. Svět si zkrátka zvolna zvyká na fakt, že s pozoruhodnými suchozemci z Čech a z Moravy bude muset vážně počítat.

VČERA NENÍ DNES

Foto
Lidé, kteří propadli kouzlu jachtingu, ovšem nemají právě ustláno na růžích. Jachting je totiž především finančně velmi náročný sport. "Jednu z mých prvních lodí jsme stavěli doma v obýváku a museli jsme ji vynášet ven oknem," vzpomíná například předseda Svazu jachtingu a zakladatel Sportovního centra mládeže Karel Bauer. "Tenkrát bylo možné postavit loď pro okruhový jachting za pět tisíc i se stěžněm. Ale nejde jenom o to, že dnes za podobné peníze nikdo plachetnici nepořídí. Důležité je, že podomácku stavěná loď nemůže na závodech konkurovat kvalitním továrním výrobkům," dodává. Dnešní začátky talentovaných jachtařů jsou ovšem zcela jiný šálek čaje. Například okruhová loď "dětské" třídy Optimist přijde na padesát až sedmdesát tisíc korun. Další náročnou investicí je vlek za auto a podle odhadu špičkového trenéra Davida Křížka přijde příprava nadějného talentu zhruba na sto tisíc korun ročně. Jachtařské kluby se sice tu a tam přípravě začínajících zájemců věnují dodnes, ale jejich snažení brzdí neustálý nedostatek financí. Pokud ale chtějí jachtaři z České republiky uspět na mezinárodních regatách a na olympijských hrách, bez kvalitní "líhně" pro talentované jachtaře se neobejdou.

ŽÁDNÉ PAPÍROVÁNÍ

Naštěstí se včas objevili lidé, kteří se s neuspokojivými vyhlídkami nehodlali smířit. S nápadem na vytvoření špičkového sportovního centra přišel jachtařský klub CERE, a především jeho prezident Karel Bauer. Záměr byl natolik zajímavý, že získal grant a podporu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Autoři projektu zvolili takzvaný distanční systém, který se jako jediný osvědčil v zahraničí. Vychází z předpokladu, že talentovaní sportovci pocházejí ze všech koutů republiky. Díky distančnímu systému mohou trénovat doma podle individuálního plánu. Nikam se nestěhují a nemění školu ani prostředí. Jde tedy vlastně o formu "dálkového studia" na špičkové úrovni. Distanční systém ovšem nikomu neposkytuje žádné výhody. Ve Sportovním centru mládeže neexistuje žádné rovnostářství a přednost nedostává žádná lodní třída. Každý závodník získává podporu a prostředky, které odpovídají jeho píli a výsledkům. Zhruba třicítka jachtařů se pravidelně setkává na závodech, výkonnostních testech a na soustředěních. Jejich tréninkový rok je skutečně bohatý na události; mladí jachtaři jsou již od února na vodě a kromě běžné přípravy na domácích vodách absolvují i zahraniční soustředění v Chorvatsku a na Mallorce. Doplňkem vzdělávacího programu jsou i návštěvy zahraničních výstav lodí. Sportovní centrum mládeže je každým coulem institucí moderního střihu. Na papírování si tady nikdo nepotrpí; veškerá komunikace probíhá prostřednictvím internetu a e-mailu, který využívají i rodiče, když jsou jejich ratolesti na zahraničním soustředění nebo na regatě.

TŘI DESÍTKY NADĚJÍ

Foto
Během své existence projekt sportovního centra jednoznačně prokázal své kvality. V současnosti má stálé zázemí v Praze a na Lipně a v plánu je vybudování stálé základny ve francouzském Montpellieuru. Během zimy tam mohou jachtaři využívat stálé počasí s dostatkem větru. Jejich lodě dopraví na místo speciální kontejnery. Něco přes tři desítky sportovců; je to hodně, nebo málo? Karel Bauer soudí, že současný počet mladých talentů je zcela optimální. Důležité ovšem je, že se jachtaři ze sportovního centra mohou pochlubit úspěchy na mezinárodním poli. Nejlepší z nich se účastní juniorské olympiády a stejně potěšitelná je i skutečnost, že mezi borci, kteří mají reálnou naději se v Cádizu kvalifikovat na olympijské hry v Athénách, jsou i jachtaři ze Sportovního centra mládeže.

RADY PRO JACHTAŘE
* Čtěte odbornou literaturu a časopisy, například Yachting revue
* Nevynechejte žádnou domácí a pokud možno ani zahraniční výstavu lodí
* Sledujte jachtařské servery
* Jezděte pravidelně na domácí závody
* Pokud ještě nemáte vlastní loď, poohlédněte se po starší plachetnici, kterou zvelebíte vlastníma rukama
* Staňte se členy jachtařského klubu v nejbližším okolí bydliště

NEJLEPŠÍ
Nejlepší česká jachtařka Lenka Šmídová si drží tento titul již několik let. Třikrát za sebou získala pohár Jachtař roku. Lenka patří k favoritkám nejen u nás, ale i ve světě. Letos již vyhrála regatu v americkém Miami a v australském Melbourne a drží se na špičce světového poháru. Jezdí na lodi třídy Evropa, která je 3,5 m dlouhá, 1,5 m široká a 6 m vysoká.

JACHTING NA INTERNETU
www.yachting-revue.cz
www.cere.cz
www.lode.cz
www.yachting.cz

Autor

Ivan Novotný