Roman Holý

Sdílej
 
Pokud jste se jubilejnímu tisícímu číslu ábíčka věnovali svědomitě, máte už jistě na poličce dioráma skupiny J. A. R. Kreslíř Štěpán Mareš v něm zpracoval nápad zakladatele skupiny Romana Holého, který měl na vystřihovánce v ABC osobní zájem - málokdo o něm totiž ví, že vlastní unikátní archiv našeho časopisu.

Ábíčka ale nejsou jedinou jeho sbírkou. Roman Holý sbírá filmy (v jeho úctyhodném fondu je jich na dva a půl tisíce), z časů moderování na rádiu Evropa 2 mu zbyla široká znalost vtipů (které využíval při svém "Kameňáku dne Romana Holého"), a pokud by někdo sbíral zakládání hudebních skupin, účinkování v nich a produkování jejich desek, jen těžko by se s ním mohl měřit.

Jak se vám dostala do rukou sbírka časopisů ABC?
Od roku 1977 mně hodná paní trafikantka v Sušici každých čtrnáct dnů schovávala jedno číslo, v té době těžce podpultové zboží. Asi jsem už

Foto
tenkrát měl neuvěřitelné charisma, kterému paní trafikantka neodolala a proto na mně každé dva týdny v růžových deskách s nápisem Holý čekal tolik kýžený poklad. Nevynechal jsem jediné až do doby, kdy se mé zájmy definitivně přesměrovaly na ženy a hudbu. Poslední dobou jsem sbírku ábíček doplnil na kompletních pětadvacet prvních ročníků.

Kdy jste se poprvé s ábíčkem setkal?
Jako člen druhé třídy základní školy jsem vyčmuchal na půdě u staršího kamaráda starší čísla ABC a propadl jsem mu okamžitě. Dobrodružství Johna Cartera na Marsu mě absolutně nadchla. A vystřihovánky aut, lodí, raket i domů? V té době neuvěřitelné zjevení.

Které stránky časopisu pro vás byly nejdůležitější?
Určitě zadní strana s komiksem, ten jsem vždycky zhltnul hned na cestě domů. Příhody Malého boha byly tak vzrušující! Probudily ve mně zájem o sci-fi literaturu a později i film. Hned druhý na řadu přišel Pifík a pak Bob Puškvorec.

Dalo vám ABC něco do života?
Díky ABC jsem se stal vášnivým modelářem, začaly mě bavit zvířata i květiny.

Neustále jsem vystřihoval ty nádherné kartičky do kartotéky. V prvním ročníku střední školy jsem nabral jiný směr. Začala mě zajímat muzika a divadlo. Vždy jsem se ale k ABC s velkou láskou vracel a vlastně i vracím. Do dneška neznám lepší časopis pro mládež.

J.A.R.: BULHAŘI

bulharská měna je levá chlápkům těm ostrým to neva podvody s poklady proti - dle nálady hrají si na jinou sortičku na sortu toužej po německym pasu passportu

jen doufaj že dílko se podaří a když ne no tak zas budou bulhaři
Foto

bulharský prachy jsou levý tetřeví táta to neví toká si na bedně sedí tu vedle mě dubre si poslechne v noci malou eskortu

s kompasem za pasem není třeba passportu

jen doufaj že dílko se podaří a když ne no tak zas budou bulhaři

pasát fouká vlídný nové jméno Vídni dá pasát fouká vlídný

bulharský prachy mě kazí kalbasu do tebe vrazím mejdany do vany krotitel na hady yeah doma se posadím anglicky jak u lordů nemusím povídám logicky jít po mordu a rátať že zámer se vydarí

a ked nie tak zasa budú len dúfať že dielko se podarí a keď nie zasa budú bulhári

pasát fouká vlídný nové jméno vídni dá pasát fouká vlídný

pasát fouká vlídný nové jméno vídni dá pasát fouká vídní

pasát fouká vlídný nové jméno vídni dá pasát fouká vlídný

spacák mít a přítmí holé léno - tábor náš tamboři jsou líní

Převzatý text písně z alba HOMO FONKIANZ není redakčně upravován.

Roman Holý pochází ze Sušice. V Praze vystudoval hudebně-dramatický obor na konzervatoři, pět let studoval i Filozofickou fakultu, ale studium ukončil bez diplomu. Hudební skupiny zakládal už od raného mládí, v Praze prorazil se svými formacemi J. A. R., Sexy Dancers a Monkey Business, v televizi moderuje filmový magazín Kinobox.