Třikrát internet

Sdílej
 
Těžko na cvičišti, lehko na bojišti. Toto pravidlo platí i pro milovníky draků, kteří by měli začít s teoretickou přípravou dřív, než začne vítr foukat ze strnišť. Existuje řada webových stránek, kde se lze o dracích něco dozvědět - a to jak v češtině, tak v angličtině (anglicky se drak řekne "the kite").

DOBRÝ TIP: JE TO NA DRAKA?

Foto
Těžko na cvičišti, lehko na bojišti. Toto pravidlo platí i pro milovníky draků, kteří by měli začít s teoretickou přípravou dřív, než začne vítr foukat ze strnišť. Existuje řada webových stránek, kde se lze o dracích něco dozvědět - a to jak v češtině, tak v angličtině (anglicky se drak řekne "the kite").
Ve volných chvílích můžete například přemýšlet, která z teorií o původu papírových draků je správná. Podle některých vymysleli draky domorodci z ostrovů v Tichém oceáně, kteří je využívali jako pomůcku při chytání ryb. Jiní tvrdí, že průkopníkem draků byl ještě před začátkem našeho letopočtu jistý čínský vojevůdce, který je nechal pouštět nad táborem nepřátelských vojáků, aby propadli panice, že jsou v obklíčení zlými duchy. Těžko říct, která verze je správná. Možná pouštění draků napadlo nějakého obyčejného a pro historii nedůležitého člověka, kterému vzal na podzim vítr z hlavy čepici. To nejdůležitější je však umět draka správně postavit, protože hotové draky kupují v papírnictví jen bábovky. Návody na stavbu draka na internetu samozřejmě jsou.
http://www.domek.cz/clanky/sikovny/si kovne_venku/papirovy_drak.ht m http://www.skratch-pad.com/kites


FÍGL: JAK HUBNE ADRESA

Foto
Není žádná novinka, že internetové adresy mohou být ďábelsky dlouhé. Čistě teoreticky až nekonečně, i když některé prohlížeče jsou schopny "přechroustat" jen 256 znaků. Pokud jde o odkaz umístěný přímo na webové stránce, tak to není žádný problém - prostě na něj kliknete a může vám být celkem jedno, kolik je v adrese slov a lomítek. Ale když potřebujete do prohlížeče naťukat adresu, kterou najdete například na této stránce, může to být docela otrava. Tím spíš, že některé znaky je obtížné na české klávesnici vůbec najít (noční můrou je například horní vlnovka). A taky je pravděpodobné, že při přepisu dlouhých adres uděláte nějakou chybu. Co s tím? Existuje jedno docela elegantní řešení. Najdete ho na stránce nazvané "Tiny URL", což v doslovném překladu znamená "malá adresa". Do formulářového okénka zde napíšete libovolnou adresu - a stránka vygeneruje adresu jinou, která bude mít maximálně kolem patnácti znaků. Tato nová adresa pak bude automaticky "ukazovat" na tu původní, takže ji můžete dávat kamarádům nebo známým místo té dlouhé. Malý příklad: web časopisu ABC teď najdete nejen na adrese http://www.iabc.cz, ale také na "malé adrese" http://tinyurl.com/elgr (v tomto případě je nová adresa delší než ta původní, ale jde pouze o příklad). A když už jsme u těch internetových adres: nejdelší doménové jméno má web jedné vesnice ve Walesu. Je tak dlouhé, že se do tohoto článku ani nevejde. Ale najdete ho na "malé adrese" http://tinyurl.com/16gu.
http://tinyurl.com


HRA ZADARMO: KUŽELKY, NEBO PING-PONG?

Foto
Pongling je klasická arkádová hra, která v sobě kombinuje prvky předpotopního Arkanoidu s kuželkami. Stejně jako v Arkanoidu je vaším úkolem odpalovat odrážející se míček. Odrazovou plochou ovšem není rovná "čárka", nýbrž valící se koule. To samozřejmě klasickou fyzikální poučku ("úhel odrazu rovná se úhlu dopadu") trochu komplikuje. Na druhou stranu je polokoule tak velká, že ztratit míček je projevem mimořádné nešikovnosti. Kouli ovládáte jednoduše pohybem myši. V horní části herního okna je celkem dvanáct boxů a v každém z nich deset puntíků. V tomto ohledu se hra trochu podobá kuželkám: snažíte se míčkem "pokácet" co nejvíc puntíků, přičemž stejně jako v kuželkách je nejlepší, když se vám povede "sejmout" všechny puntíky na jeden pokus. Pokusy máte dva a po jejich vyčerpání se box neprodyšně uzavře. Cílem hry je získat co nejvíc bodů. Ztráta míčku znamená trestné body a předčasné uzavření jednoho z boxů. Není to bůhvíjaká hra, ale čas se s ní dá ukrátit docela dobře. Pokud vás zaujme, můžete si ji nahrát do počítače a hrát i bez připojení k internetu. Jde to jednoduše: stačí myší najet do herního okna, zmáčknout pravé tlačítko a na menu vybrat položku "Uložit".
http://www.guitar-closet.com/arcade/pongling.htm