Ptáte se - odpovídáme

Sdílej
 
Mohli byste mi prosím poradit, jakého typu je tranzistor KF 517 a jakou náhradu bych za něj mohl použít? Martin, Praha

KF 517 je křemíkový tranzistor typu PNP, používaný ve vysokofrekvenčních zesilovačích. Dnes se ale už nevyrábí. Jako možnou náhradu bys mohl použít například tranzistor BC 327, který je běžně k dostání v obchodech s elektronickými součástkami.

Zajímalo by mě, jak funguje dálkové ovládání u televize. Jak televize pozná, které tlačítko jsem zmáčkl?
Jiří V.


Dálkové ovládání funguje na principu infračerveného přenosu. Vlastní ovladač obsahuje kodér signálu s vysílačem a televize je vybavena přijímačem s dekodérem. Po stlačení tlačítka kodér vygeneruje informaci, kterou vysílač odešle. Tento zakódovaný signál přijme přijímač, dekodér ho dekóduje a předá k vyhodnocení spínacím obvodům, které například zvýší hlasitost.

Co znamená zkratka LCD?
Pavel K., Písek

LCD neboli Liquit Crystal Display je název pro zobrazovací jednotku tvořenou tekutými krystaly. Tyto krystaly jsou za normálních podmínek průhledné. Působením elektrického pole však dojde k orientaci jejich částic a prostředí krystalu ztmavne. Tyto displeje se používají například v kalkulačkách nebo mobilních telefonech.

Své dotazy posílejte na e-mail: rady technika@iabc.cz nebo na adresu redak ce: ABC, Žerotínova 38, 130 50 Praha 3 a obálku označte heslem TECHNICKÁ PORADNA.