Autoportrét

Sdílej
 
Tentokrát bude řeč o snímcích, na nichž fotograf zachytil sám sebe. Ale autoportrétem lze směle nazvat i fotografii, která vznikla tak, že jste někomu vnutili fotoaparát, aby vás na tom či onom místě zvěčnil - třeba jako památku na prázdninový výlet. Kompozici záběru určujete sami tím, kam se postavíte; dotyčný obětavec vlastně plní pouze roli jakéhosi "živého stativu".

JAK NA TO - TŘI MOŽNOSTI

Požádal jsem svého sedmiletého syna Borise, aby vyfotografoval sám sebe třemi různými způsoby: nejprve v nějakém prostředí, které se mu líbí, potom v roli námořního kapitána, kterému se podařilo obeplout Zemi, a nakonec aby nafotil škleb, jímž mě za mými zády častuje, když se mu něco nelíbí. Volba prostředí: V tomto případě je důležité nejprve prozkoumat výtvarnou kvalitu prostředí a teprve po důkladné úvaze do něj umístit svou postavu. To je důležité pro dobrý výsledek zmíněných "turistických" autoportrétů, ale je to i dobrá škola pro pořizování portrétu jiné osoby (obr. 1). Volba role: Ztvárnění určité role, v Borisově případě námořního kapitána, může být pouhou zábavnou hrou, ale iuměleckou metodou, kterou dokážeme pomocí vlastního těla sdělovat i ty

Foto
nejsložitější myšlenky. Využít lze i doprovodných textů (obr. 2). Okno do duše: Zachycení výrazu vlastní tváře prozradí mnohé o člověku, který tuto cestu k autoportrétu podstoupí. Pozoruhodných výsledků lze dosáhnou dlouhodobým zaznamenáváním svých obličejů spolu s legendou o okolnostech jejich vzniku.

TECHNIKA ZÁBĚRU

Rozhodnete-li se vyzkoušet některý ze zmíněných úkolů, budete postaveni před volbu, zda použít stativ, či fotit z ruky. Stativ a samospoušť vám umožní lépe vybrat výslednou kompozici a hodí se spíše pro fotografii celé postavy. Držení fotoaparátu v ruce je pro bezprostřední zachycení obličeje pohodlnější a rychlejší. Nikdy si však předem nemůžete být jisti tím, co všechno ještě máte v záběru. Navíc jste při volbě vzdálenosti objektivu od obličeje omezeni délkou svých paží.

Soutěž
Snímky inspirované naším seriálem (z klasických i digitálních fotoaparátů) můžete posílat na adresu redakce ABC, nebo e-mailem na vrtiska@ringier.cz. Na obálku nebo do předmětu e-mailu napište heslo "FOTOGRAFIE". Vybrané práce zveřejníme spolu s komentářem Petra Jedináka na stránkách www.iabc.cz. Autoportréty, které obdržíme nejpozději 15. 8., zařadíme do malé soutěže. Tři fotografové, jejichž snímky nás nejvíce zaujmou, od nás dostanou kapesní rádio a tričko ABC!

Příště: Výtvarně dotvořená fotografie.