Smrt pro Smrťáka

Sdílej
 

Chvíli před zavřením vkročil do zastavárny mladík: "Tak jsem schrastil prachy, tady je stvrzenka a chci zpátky toho Boudu!" Tlustý zastavárník se poškrábal v prořídlých vlasech. "To je smůla pane ... Mařík," rozluštil jméno na stvrzence. "Já už toho Boudu prodal. Konečně tady na stvrzence stojí, že jste si ho měl vyzvednout včera." Zastavárník mávl papírkem Maříkovi před nosem a rychle ho strčil do zásuvky kasy. "Ale nebudete škodovat, prodal jsem výhodně, nechte si ty prachy, já vám ještě tisícovku přidám a smažem to, co?" "Ale to nejde, když nebude Cyril Bouda viset na svým místě, až se fotr vrátí ze služebky z ciziny, přizabije mě. A vůbec, neměl jste ho prodávat, na stvrzence bylo dnešní datum! Ukažte ji!" Mařík se

Foto
natáhl po kase. Zastavárník bleskově vylovil ze zásuvky pultu pistoli. Žoviální hlas ztvrdl: "Nech tu kasu na pokoji! Na takový grázlíky jsem vybavenej ..." Nedomluvil. Vyděšený Mařík mu vrazil do ruky s namířenou zbraní, hlaveň se zvedla a vyšla rána. Zastavárníkovi proletěla kulka pod zdviženou bradou do hlavy. Svezl se za pult. Mařík v šoku oběhl pult. Pohled na mrtvého ho dorazil. Jak se zvedal, uviděl svého Boudu stát u zadní stěny pultu s párem dalších obrazů. Smrťák na obraze výsměšně ukazoval na mrtvolu. Mařík chtěl obraz vzít, ale přilnutý další obraz začal padat. Zachytil ho, znovu opřel, svého Boudu strčil pod kabát a vyběhl z obchodu. Když za sebou zavřel dveře, uviděl přicházet známého, pana Drodu. Mařík se vyděsil, ale duchapřítomně předstíral, že zkouší otevřít: "Je zavřeno. A to mají mít otevřeno do pěti. Nikdo tam není." Rychle se odvrátil a odspěchal.
Droda naštvaně zabručel: "Dědek se někde válí a já sem musím znova." Mrtvého objevila jeho žena a přivolané policii vypověděla: "Ano, ráno jsme se pohádali, on byl strašnej žárlivec a na něco mi přišel. Ale ten by se kvůli tomu nezastřelil, to by spíš střelil mě. A jestli ho zastřelil lupič, proč tu nechal plnou kasu?"
Policista hlídkující u vchodu přivedl šedivého muže: "Ten pán tvrdí, že je bratr majitele." Žena se na muže podezřívavě podívala: "Kde ses tu zrovna teď vzal? Vrátil ses na místo činu?" Poručík také zvedl tázavě obočí.
Bratr nemohl odtrhnout oči od mrtvoly: "Brácha mi před hodinou volal, abych si tu vyzvedl obraz od Cyrila Boudy. Sehnal jsem na něj dobrého kupce. Toho Boudu tu zastavil nějakej študák, brácha říkal, že si pro něj nepřijde, a když, tak že ho odbude nějakou korunou." Obešel pult: "Tady ten Bouda byl, opřenej o toho Svolinského."

OTÁZKA PRO ČTENÁŘE
Vyšetřovatel po několika dnech mravenčí práce našel pachatele. Proč nesdílel podezření ženy, že to byla bratrovražda, proč nepodezíral ji a co ho přivedlo na stopu Maříka?
Napište řešení do 14 dnů, tři ceny čekají.