Třikrát internet

Sdílej
 
Dělá vám problémy naladit rychle a dobře kytaru? Nejste sami. Spousty trápení si však můžete ušetřit, když si stáhnete z internetu program nazvaný Ladička. Ne že by pak kytaru naladil za vás: pokud nemáte ani trochu hudební sluch, tak vám samozřejmě žádný program nepomůže. Těm ostatním ale ušetří práci, protože nabídne "počítačově přesný" tón pro každou strunu.

FÍGL: LADIČKA
Dělá vám problémy naladit rychle a dobře kytaru? Nejste sami. Spousty trápení si však můžete ušetřit, když si stáhnete z internetu program nazvaný Ladička. Ne že by pak kytaru naladil za vás: pokud nemáte ani trochu hudební sluch, tak vám samozřejmě žádný program nepomůže. Těm ostatním ale ušetří práci, protože nabídne "počítačově přesný" tón pro každou strunu. S ladičkou Miloslava Neužila můžete kromě kytary naladit mimo jiné také housle, kontrabas, bendžo, ukulele či havajskou kytaru. Jediným problémem může být to, že k táboráku se většinou nechodí s pécéčkem, takže je dobré si kytaru či jiný nástroj naladit dopředu. Dobrý zvuk a hodně trpělivosti! P. S. A před spuštěním programu si nezapomeňte zapnout reproduktory.
http://www.razdva.cz/drneuzil/ladicka.zip

DOBRÝ TIP: PROCHÁZKA PO MĚSÍCI
Není Nova jako Nova. V České republice se tak jmenuje komerční televize, v Americe je to název populárně-vědeckého programu vysílaného v televizi PBS. A protože tuhle stanici většina z nás doma sledovat nemůže, nezbývá než doporučit aspoň vynikající webové stránky. Na těch připravených k sérii pořadů o dobývání Měsíce najdete mimo jiné skvělé panoramatické fotografie pořízené při všech šesti misích programu Apollo. A kdo umí anglicky, pobaví se při vědomostním testu právě o Měsíci. Víte například, že jeden měsíční den zabere 29,5 dne pozemského? Přesně tak dlouho také trvá jeden měsíční cyklus (od úplňku do úplňku), který můžeme pozorovat ze Země. Naopak na Měsíci lze pozorovat fáze Země, přičemž i tento cyklus trvá přesně 29,5 dne. A víte, že pokud stojíte na Měsíci a vidíte na obloze Zemi, tak ji nikdy - na rozdíl od Měsíce pozorovaného ze Země - neuvidíte zapadat? Měsíc je totiž k Zemi stále natočen pouze jednou stranou, takže z té "odvrácené" není Země nikdy vidět - a my naopak ze Země nemůžeme pozorovat ji. Na závěr perlička: většina lidí zná jméno prvního člověka, který na Měsíci stanul. Byl to Neil Armstrong. Ale znáte jméno "posledního" člověka na Měsíci? Než lidé zahájí v budoucnu nějaký další program dobývání Měsíce, bude jím Eugen Cernan. Nás může těšit, že jeho babičky a dědečkové pocházeli ze Slovenska a z Čech. http://www.pbs.org/wgbh/nova/tothemoon/explore.html

HRA ZADARMO: POBŘEŽNÍ HLÍDKA
Zachránit někomu život je velmi povznášející čin, ale může to být také pořádná makačka, a to i v počítačovém provedení. Pokud přijmete místo ve virtuální "pobřežní hlídce", bude vaším cílem doplavat pro nezodpovědné plavce na horizontu. Hráče-kluky potěší, že se ve všech případech jedná o holky, takže případné dýchání z úst do úst na pláži nemusí být docela nepříjemnou záležitostí. V téhle konkrétní hře už ovšem na tyto podrobnosti nedojde. Není na ně totiž čas - v každé úrovni vám běží časový limit, přičemž počet topících se plavkyň se zvyšuje. Svého záchranáře ovládáte jednoduše šipkami. Aby to však nebylo tak jednoduché, musíte se vyhýbat mnoha nástrahám. V první úrovni to jsou hlavně rejnoci a chaluhy, v dalších ještě přibudou například riskantně jezdící motorové čluny či jedovatí hadi. Zelených chomáčů řas se bát nemusíte, ovšem ani ty nejsou docela bezproblémové - pohyb skrz ně je mnohem pomalejší, takže pokud prcháte před rozzuřeným rejnokem, řasám se radši obloukem vyhněte. Na rozdíl od skutečných záchranářů máte pět životů, ale jak brzy zjistíte, v téhle nebezpečné profesi je i pět životů zatraceně málo.
http://www.astromanic.com/portfolio/ olg/tower.html