Počmág radí

Sdílej
 
Při zapnutí počítače se mi spustí BIOS s tabulkou, ve které si vyberu výkon procesoru. Na ploše se pak objeví datum 1. ledna 2000, čas 0:00. Když nastavím správné datum a čas a vypnu počítač, při opětovném spuštění je tam opět to samé. Co mám dělat, aby se mi nespouštěl BIOS s tabulkou a aby hodiny ukazovaly správný čas? Jirka z Chrudimi

Při zapnutí počítače se mi spustí BIOS s tabulkou, ve které si vyberu výkon procesoru. Na ploše se pak objeví datum 1. ledna 2000, čas 0:00. Když nastavím správné datum a čas a vypnu počítač, při opětovném spuštění je tam opět to samé. Co mám dělat, aby se mi nespouštěl BIOS s tabulkou a aby hodiny ukazovaly správný čas?
Jirka z Chrudimi

Tyto příznaky nasvědčují tomu, že baterie sloužící k napájení BIOS u vypnutého počítače neposkytuje dostatečné napětí. V případě vypnutí počítače proto BIOS "zapomene" nastavené hodnoty a vrátí se do výrobcem přednastavených hodnot. Je nutno tuto baterii vyměnit. Nevím, jaký typ motherboardu máš ve svém počítači, ale pokud se nejedná o příliš starý model, nachází se na něm baterie, která se dá lehce vyjmout a vyměnit. Jedná se o podobný typ knoflíkové baterie, jaký se vyskytuje např. v kalkulačkách. Pokud si na výměnu sám netroufáš, doporučuji ti navštívit odborný servis.