Od čertů k zakázaným technologiím se spisovatelem Ondřejem Neffem

Sdílej
 
Deflační zbraně. Inovační gradualismus. Zkázonosný molding. To jsou jen některé z fantastických vynálezů Ondřeje Neffa, které představuje na stránkách časopisu Ikarie.

Deflační zbraně. Inovační gradualismus. Zkázonosný molding. To jsou jen některé z fantastických vynálezů Ondřeje Neffa, které představuje na stránkách časopisu Ikarie.
Podobně jako ve svých knihách zde předvádí realistickou podobu světa ovlivněného dosud neznámými událostmi - například v trilogii Milénium proměnil Neff polovinu obyvatelstva Země v rasu inteligentních ještěrů umranů, v románu Tma zase přestane fungovat veškerá elektrická energie na celém světě. Neffově fantazii uvěříte na sto procent nejen díky jeho vypravěčskému talentu, ale i díky jeho obeznámenosti se skutečným světem. Knižní zpracování jeho "politického, rodinného a psího" internetového deníku Neviditelný pes už má několik dílů a na internetu spisovatel spravuje i deník o digitální fotografii Digineff. Kteří autoři vás v dětství ovlivnili? Verne, Wells, Troska, Běhounek, Lem. Prostě... sci-fi, jaká byla tehdy dostupná. Dnes čtu spíš odbornou literaturu, na beletrii nemám moc času.

O co jste se v té době zajímal?
O kosmonautiku. Vždyť to tenkrát všechno začínalo! Je mi moc líto, že už to lidi nebaví... zajímá je to, leda když něco spadne a někdo se zabije. Bohužel.

Začal jste s psaním povídek v raném věku?
Cosi jsem psal jako kluk, jen tak z legrace. Asi v patnácti jsem napsal "humoristickou" povídku o čertovi, který se přijel podívat do Prahy a zhnusila se mu kvůli panelákům. Poslal jsem to do humoristického týdeníku. Pěkná pitomost to byla - ani mi tenkrát z redakce neodpověděli, bodejť jo!

Kdy jste poprvé četl časopis ABC?
To je už hodně dávno, četl jsem ho od doby, kdy začal vycházet. Nejvíc se mi líbily komiksy, samozřejmě. A to se nezměnilo. Kromě toho mě ale zajímaly také články o fotografování.

Vytvořil jste někdy něco podle ábíčka?
Pokusil jsem se vyrobit elektromagneticky ovládanou spoušť k fotoaparátu - skončilo to ale fiaskem. O technice raději píšu, než bych ji reálně produkoval. Co byste vzkázal našim čtenářům? Ábíčko je bezva, dávejte proto pozor, aby vám neuteklo ani jedno číslo! A lepte papírové modely, je to dobré na nervy: nejdřív vám to nervy pocuchá, pak uklidní.

ONDŘEJ NEFF NA INTERNETU

Neviditelný pes: pes.eunet.cz
Digineff: www.digineff.cz
Zakázané technologie: http://www.ikarie.cz/cgi-bin/toCP852.en/techno/

Ondřej Neff, syn spisovatele Vladimíra Neffa se narodil roku 1945 v Praze. Po vystudování Fakulty sociálních věd UK pracoval v oddělení propagace nakladatelství Albatros i obchodního domu Kotva, redaktorem byl v deníku Mladá fronta i v literárním týdeníku Kmen. Po redaktorování v Mladé frontě Dnes založil a vedl časopis Ikarie věnovaný scifi. Kromě Ikarie založil také první český internetový deník Neviditelný pes a internetový magazín DigiNeff o digitální fotografii. Proslul coby autor vědeckofantastických povídek a knih.