V koňském sedle

Sdílej
 
Jako kluk se těšil na každé nové číslo ABC. Vždy v něm našel mnoho zajímavých článků, které ho něčím nebo k něčemu inspirovaly. Dnes je Václav Vydra vynikajícím hercem a ábíčko nečetl přibližně pětatřicet let. Nádherný vztah ke zvířatům a zájem o techniku mu však zůstal.

O sbírce letadel a americké kavalerii

Foto
Jako kluk se těšil na každé nové číslo ABC. Vždy v něm našel mnoho zajímavých článků, které ho něčím nebo k něčemu inspirovaly. Dnes je Václav Vydra vynikajícím hercem a ábíčko nečetl přibližně pětatřicet let. Nádherný vztah ke zvířatům a zájem o techniku mu však zůstal.
Ábíčko si Václav Vydra kupoval pravidelně v trafice. Jednou si podle něj postavil draka, jindy lampion. Různé vystřihovánky letadel ho inspirovaly k tomu, že začal sbírat modely letadel z první světové války od firmy Revell. Pečlivě je všechny slepoval a z jedné poličky v knihovně si dokonce udělal malé letiště.

Původně jste chtěl být ošetřovatelem zvířat. Proč jste se stal hercem?
Protože na konzervatoři se neučí matematika. Teď jsem ale rád, že zvířata jsou můj koníček. To je kolikrát víc než práce. Často se totiž stává, že ta člověka tolik nebaví.

Vy máte koně tři...
Ano. Nelly, Navarru a Démona. Jsou to všichni čeští teplokrevníci, Démon je trochu víc v krvi - to znamená, že je v něm víc z anglického plnokrevníka. Navarra je hříbě Nelly a první kůň, kterého si od začátku vychovávám sám. Loni v létě jsem si dokonce udělal zkoušky základního jezdeckého výcviku a občas jezdím s Nelly a s Démonem parkúry. Už jsme spolu získali i nějakou tu mašličku.

Patřil jste jako kluk ke "kutilům", kteří vše spraví, opraví?
Kdysi ano. Dnes už se do žádných oprav nepouštím, protože technika je čím dál
složitější. Ale jinak mě stále zajímá. Mám motorku - Chopera -Yamahu Virago 535, motorovou koloběžku a nedávno jsem si pořídil takovou technickou vymoženost - malý kapesní počítač s mobilním telefonem. Je to bezvadná věc. A samozřejmě se neobejdu bez auta, ve kterém jsem za svůj život podle svých výpočtů strávil nepřetržitě už asi dva a půl roku.
Foto

Vraťme se ke koním. Memoriál generála Custera pořádáte již třetím rokem...
Nezaujala nás ani tak neslavně slavná bitva u Little Big Hornu, kde generál americké kavalerie George Amstrong Custer prohrál a kde byl se svými dvě stě sedmnácti muži zabit indiány, ani jeho rozporuplná osobnost. Spíš pocit soudržnosti vojáků, kteří v uniformách jedou na koních krajinou pod americkou vlajkou. Náš Memoriál ale věnujeme hlavně koním, aby už nikdy nemuseli trpět kvůli lidem a mohli si s nimi na vojáky jen hrát. Ono je to baví stejně jako nás. V loňském roce přijelo téměř padesát koní. Letos, třiadvacátého srpna, by se jich na Hněvšíně, kde Memoriál pořádáme, mělo sejít mnohem víc.

KDE HRAJE A CO PRÁVĚ DĚLÁ?
Poslední pohádkovou rolí Václava Vydry (1956), syna herečky Dany Medřické a herce a režiséra Václava Vydry, byl starý čert ve snímku Z pekla štěstí. K dalším jeho pohádkám patří třeba S čerty nejsou žerty. Zahrál si také například ve filmech Černí baroni nebo Tankový prapor, v komedii Kameňák ztvárnil hlavní postavu - policistu Pepu a vidět jste ho mohli také v televizních seriálech Život na zámku, Šípková Růženka nebo Zdivočelá země. Účinkuje v Divadle na Vinohradech, v Divadle Bez Zábradlí, U Hasičů a v Branickém divadle.