Třikrát internet

Sdílej
 
Slovo "logo" kupodivu ve Slovníku spisovné češtiny nenajdete, ale dalším pátráním lehce zjistíte, že jde o zkratku slova "logotyp". To se do moderní angličtiny (a odtud pak do češtiny) dostalo počátkem devatenáctého století a používalo se například pro firemní štítek či zavedené označení nějakého výrobku (třeba hlavička novin nebo časopisu).

FÍGL: KAŽDÝ POTŘEBUJE LOGO!

Foto
Slovo "logo" kupodivu ve Slovníku spisovné češtiny nenajdete, ale dalším pátráním lehce zjistíte, že jde o zkratku slova "logotyp". To se do moderní angličtiny (a odtud pak do češtiny) dostalo počátkem devatenáctého století a používalo se například pro firemní štítek či zavedené označení nějakého výrobku (třeba hlavička novin nebo časopisu). Dnes každý grafik ví, že logo je grafický symbol - a může jít například o název společnosti, zarážku webové stránky či pouze o titulek pravidelné rubriky v novinách. Navrhnout logo se na první pohled zdá jednoduché, protože se většinou jedná jen o pár písmenek, ale ve skutečnosti je dobré logo grafickým "majstrštykem". A například za návrh loga velké společnosti si grafik může účtovat třeba i milion korun, což zjevně neplatí pro loga, která můžete za pár minut vyrobit na webové stránce Coolarchive.com. Ta nejspíš nikomu neprodáte, ale minimálně si tu můžete vyrobit logo například ze svého jména. Možná se vám bude hodit. A ušetřený milion použijte na něco jiného.
http://coolarchive.com/logogen.cfm

HRA ZADARMO: JAK NA KRTKA?
Foto
Krteček z kreslených pohádek sice pověst těchto malých černých zvířat v Česku nepatrně zlepšil, nicméně i tak vám každý majitel zahrady potvrdí, že mít krtka v záhoně není nic moc. A tak to nejlepší, co s takovým krtkem můžete udělat, je majznout ho něčím pořádně do hlavy. Anebo si na něj aspoň kliknout myší. Hra zvaná whack-a-mole (neboli česky bouchni-krtka) ani tak nemá za cíl vyvolávat vášně proti krtkům (to by se přece žádnému ochránci přírody nelíbilo), jako spíš procvičit váš postřeh. Komputerizovaní krtci se totiž nevyhrabávají z trávníku, ale vynořují se z jakési šachovnice, a v každém následujícím kole to dělají rychleji a rychleji. Kdo se dostane aspoň do sedmé úrovně, může si být jist, že je ďábelsky rychlý. Mimochodem, tato hra je na serveru sportovních "pouštěčů" draků z Chicaga. A ti zřejmě jak postřeh, tak rychlou ruku potřebují. A protože návod na stavbu draka byl v jednom z minulých tipů, můžete se ho nyní naučit přes internet ovládat. Na serveru totiž najdete docela hezký "dračí" simulátor. To až vás honění krtků přestane bavit.
http://chicagofirekiteteam.com/whack http://chicagofirekiteteam.com/ learn_to_fly.html

DOBRÝ TIP: ITADAKIMASU!
Foto
Kvůli japonskému jídlu nemusíte jezdit až do Japonska, protože japonské restaurace dnes najdete také v Praze i jiných městech. A pokud se v nich chcete chovat stylově, připravte se na návštěvu aspoň teoreticky na internetu. Dozvíte se, že "jídlo" se japonsky řekne "gohan", což sice v doslovném překladu znamená "vařená rýže", ale obecně se používá pro jakékoliv jídlo. Před jídlem Japonci vždy říkají "itadakimasu", což neznamená "dobrou chuť", ale vyjadřuje slova díků tomu, kdo jídlo připravil. I v Japonsku platí, že "polévka je grunt a ostatní špunt", nicméně nejí se před hlavním jídlem, nýbrž v jeho průběhu. Obvyklý postup je tedy takový, že si hůlkami dáte do pusy kousek masa, potom rýži a nakonec si vezmete trochu polévky. Ta se nejí lžící, ale pije se rovnou z mističky. Po jídle řeknete "gošiso sama dešita", což doslova znamená "to byla tedy bašta". Web je v angličtině, ale je doplněn mnoha ilustracemi a obrázky, takže se na něm určitě neztratíte. A jestli vás Japonsko zaujme, můžete se na jiné stránce naučit, jak vznikly některé základní japonské znaky a jak se správně vyslovují.
http://www.jinjapan.org/kidsweb/ cook/intro/intro.html http://www.jinjapan.org/kidsweb/ language.html