Podrazák a kamarád

Sdílej
 
"Tak co, Ludvo, vyrážíš jako obvykle do herny k Buckům?" "Jasnačka, Pepo. Posledně mi automat zchlamstl půl výplaty a druhou půlku stará. Ta se teď o mě pere s mámou." "To se divím." "No stará mě vyhazuje a máma mě taky nechce.

MINIKRIMI KOLEM VÁS

"Tak co, Ludvo, vyrážíš jako obvykle do herny k Buckům?" "Jasnačka, Pepo. Posledně mi automat zchlamstl půl výplaty a druhou půlku stará. Ta se teď o mě pere s mámou." "To se divím." "No stará mě vyhazuje a máma mě taky nechce. Ale dneska bude dobře, určitě vyhraju. Ale ne u Bucků, tam by mě vyhmátl Franta, visím mu už měsíc pětikilo. Znáš ho, jakej je žlučovitej. Dneska zajedu až do herny u nádraží. Cejtím formu, už slyším to rajský zvonění, až bude automat sypat do žlabu. Jéžíš, ještě hodina do konce šichty." Hned z práce uháněl gambler Pepa za svou vášní. Na ulici potkal dalšího závisláka Tondu. Ten navrhl změnu trasy: "Pojď radši na Štvanici, tam dávaj hráčům kafe zadarmo. A maj tam lepší automaty." "Nechodí tam Franta?"
Tonda mávl rukou: "Taky mu dlužíš? Ale neboj, není to tam douho, tam to snad ani nezná." Po hodině hry odpadl Tonda: "Jsem na dně, zkusím někde sehnat prachy." Pátravě se podíval po herně a kamsi zmizel. Pepa ani nezdvihl oči od okének automatu. Obrázky ne a ne se srovnat do vyhrávající lajny. Po další hodince vytáhl z kapsy na světlo poslední stovku. Za jeho zády se vynořila ruka a chňapla po bankovce. Pepa se bleskově otočil po zloději. Věřitel Franta! A nevesele se na Pepu usmál: "Tak ta hláška, že jsi tady, nekecala. To kilo zabírám, ale stejně mi pořád visíš pětikilo, tohle jsou jen úroky!" Vrazil rukama do Pepy. Pepa spadl na automat, ten řinčivě zaprotestoval. V momentě tu byla ochranka a vyexpedovala Pepu před hernu. Franta hbitě zmizel. Před hernou dohnal Pepu Tonda: "Co jste vyváděli? A kde se tu vůbec Franta vzal? Říkáš, že mu dal někdo hlášku?" Přecházeli parkem k nádraží a Pepa ukázal před sebe: "Jo, a já vím kdo. Támhle ten podrazák Ludva." Vystartoval k lavičce, na které se slunil Ludva. V Pepovi se všechen vztek nahromadil do rány pěstí: "Práskači!" Ludva se po ráně do hlavy bez hlesu svalil. "Ty vole, tys ho snad zabil," vyjekl Tonda. "Dyť jsem do něj jen trochu bouchl, to on jen tak dělá, dyť ho znáš, jakej je to simulant," rozhodil rukama Pepa. Tonda dal ucho Ludvovi na prsa: "Ale on nedejchá!" "Tak to to tentokrát s tím simulováním přehnal," zavrčel Pepa. Tonda se rozeběhl na nádraží k telefonu. V pár minutách vyskákali zdravotníci ze záchranky a začali s oživováním. Pepu zatím zpovídal policista. Podrobné vylíčení všeho dnešního dění ukončil Pepa větou: "Nechtěl jsem mu tak ublížit, ale mohl si za to sám, podrazák. Má kliku, že mu kamarád Tonda zachránil život." Cena za námět putuje tentokrát do Kladna k J. Pařízkovi.

OTÁZKA PRO ČTENÁŘE
"To máte kliku i vy, jinak to byl mord. Ale ... " Policista zřejmě s jeho hodnocením kamarádů nesouhlasil. A možná nebudou souhlasit ani čtenáři. Byl Ludva podrazák a Tonda kamarád? Nebo to bylo naopak?
Řešení pošlete do 14 dnů, tři ceny čekají.