Květinový ostrov

Sdílej
 
Madeira je skutečným rájem nejen pro turisty, kteří zde nacházejí klid, jaký by na přeplněných plážích jiných ostrovů hledali marně. Míří sem i zástupy botaniků a milovníků květin. Květinami je totiž tento nevelký ostrov vyhlášen.

Madeira je skutečným rájem nejen pro turisty, kteří zde nacházejí klid, jaký by na přeplněných plážích jiných ostrovů hledali marně. Míří sem i zástupy botaniků a milovníků květin. Květinami je totiž tento nevelký ostrov vyhlášen.
Subtropické podnebí ostrova omývaného teplým Golfským proudem vegetaci neobyčejně svědčí. Jestliže se o obzvlášť úrodné půdě s nadsázkou říká, že do ní stačí zapíchnout hrábě a napřesrok z nich můžete sklízet broskve, na Madeiře to platí víc než jinde. Pod životodárným sluncem tu roste a kvete bezpočet rostlinných druhů - původních i těch, které na ostrov přivezl člověk. Lilie, magnolie, azalky, orchideje, begonie, gladioly, hyacinty...

FENYKLOVÉ MĚSTO

Foto
Ostrov byl objeven až v 15. století, do té doby se tamní příroda vyvíjela bez lidských zásahů. Většinu území pokrýval hluboký les, jemuž ostrov zřejmě vděčí za své dnešní jméno. Madeira totiž portugalsky znamená dřevo. Jméno největšího města Funchalu má také rostlinný původ. Funcho je portugalsky fenykl, takže Funchal bychom s trochou fantazie mohli přeložit jako Fenyklov. Jméno samozřejmě nemusí mnoho znamenat. Když William Shakespeare napsal: "Co růží zvou, i zváno jinak vonělo by stejně," měl hlubokou pravdu. Zatímco se obyvatelé pražského Zahradního Města, v němž najdete např. ulici Sněženkovou, Hvozdíkovou či Pomněnkovou, žádným nadprůměrným množstvím květin ve svém okolí chlubit nemohou, Funchal by se klidně mohl jmenovat třeba Pustinov a nic by to nezměnilo na skutečnosti, že v něm květiny rostou na každém kroku.

OTÁZKA PRESTIŽE

Rozkvetlá není pouze divoká příroda. Ještě pestřejší je bezpočet parků, zahrad a skleníků, na něž jsou obyvatelé Madeiry řádně pyšní. Na počest krásy místních květin pořádají každoročně v dubnu velkou slavnost. Před třemi lety získal Funchal titul "Kvetoucí město 2000", udělovaný Evropskou asociací pro květiny a tvorbu krajiny. A dobrou pověst si snaží udržet. Úřady motivují péči o zeleň pravidelnými soutěžemi, kterých se účastní hotely, zahradní restaurace i soukromé osoby. Každý touží po tom, aby právě jeho zahrada byla oceněna jako ze všech nejkrásnější.

MADEIRA
Ostrov (740 km 2 ) je sopečného původu. Společně s ostrovem Porto Santo a dalšími šesti ostrovy tvoří souostroví Madeira ležící v Atlantiku severně od známějších Kanárských ostrovů. Souostroví je vzdáleno 545 km od Afriky a 978 km od Portugalska, v jehož rámci tvoří autonomní území.