Mnoho tváří zimy

Sdílej
 
V arktických, antarktických a extrémních vysokohorských oblastech se teploty celoročně pohybují pod bodem mrazu. Tamní klimatické podmínky jsou velice specifické, ale relativně stálé po celý rok, což nám umožňuje se na výpravu do takových končin pečlivě připravit.

V arktických, antarktických a extrémních vysokohorských oblastech se teploty celoročně pohybují pod bodem mrazu. Tamní klimatické podmínky jsou velice specifické, ale relativně stálé po celý rok, což nám umožňuje se na výpravu do takových končin pečlivě připravit.
Běžně se do těchto oblastí, přinejmenším do prvních dvou, nedostanete, ale s teplotami pod nulou musíte v zimním období počítat téměř na celém území Evropy.

MRÁZ, SNÍH, VICHŘICE

Foto
Teplota se běžně pohybuje v rozmezí 0 až -30 °C, výjimkou však nejsou ani teploty minus padesát. Samozřejmě musíte počítat se sněhem a ledem. Starší sníh je většinou zmrzlý a dá se po něm relativně dobře chodit. Za jediný den však může napadnout třeba metr prašanu, který vytvoří hluboké závěje. Postup ve sněhu, do něhož se propadáte po pás, se zpomalí až na půl kilometru za hodinu a tělo velmi vyčerpává. Časté jsou větry a silné vichřice. Pokud vás přepadne sněhová bouře, drasticky snižující viditelnost, je nejrozumnější ihned zabivakovat a bouři, třeba i několikadenní, přečkat. Na tuto možnost byste měli být vždy připraveni. (Nouzovým noclehem se budeme zabývat příště.)

OBLEČENÍ A VÝBAVA

K základnímu vybavení pro výpravy do oblastí, v nichž se teplota dlouhodobě drží pod bodem mrazu, patří:
* Kvalitní oblečení. Doporučuji několik vrstev, vhodné jsou různé fleesové bundy kvůli tepelnému komfortu, věci z materiálu Windstoper, které aktivně chrání proti větru, určitě jedna zcela nepromokavá bunda, případně vrchní oděv z goretexu.
* Pevné boty, raději vyšší, s impregnací proti vlhkosti.
* Návleky na boty.
* Čepice. Nezakrytá hlava dokáže zapříčinit až 30 % tepelných ztrát.
* Pokud se budete pohybovat v oblasti ledovců nebo přímo na ledovci, patří k povinné výbavě lano, cepín a mačky.
* Baterka, nejlépe čelová.
* Věci na bivak. (Podrobnosti v příštím díle seriálu.)

POHYB NA LEDOVCI
Doby, kdy se na ledovec dostali jen extrémní horolezci nebo lidé pohybující se v polárních oblastech, dávno minuly. Dnes je běžná ledovcová turistika třeba v Alpách. Základní pravidlo zní: na ledovec nikdy nechoďte sami, dva jsou minimální počet, ideální je skupina tří až pěti lidí. Všichni musí být navázáni na laně. Největší nebezpečí představují trhliny. Jejich šířka se většinou pohybuje v rozmezí 0,5-5 metrů, ale hloubka může dosahovat několika set metrů, takže už samotný pád představuje smrtelné nebezpečí. Už metr pod povrchem trhliny může mráz dosahovat -40 °C. I v případě přežití pádu tedy na záchranu mnoho času nezbývá. Záchranáři mluví přibližně o půlhodině, po té době nešťastník většinou zmrzne. I mimo ledovce je nutné dávat pozor na ledové plochy. Zvláště v horách mohou být za určitých podmínek (mrznoucí déšť, obleva a následný mráz) celé svahy pokryté souvislou ledovou vrstvou. Nikdy na takovou plochu nevstupujte bez maček. Uklouznete-li, můžete na strmém svahu už po dvaceti metrech získat stokilometrovou rychlost a tou se zřítit do údolí. Důsledky takového pádu si jistě dovedete představit.

PITNÝ REŽIM
Při pobytu v těchto oblastech nezapomínejte na dostatečný přísun tekutin. Tělo se totiž v mrazu chová poněkud nezvykle - ačkoliv samozřejmě spotřebovává vodu, vzhledem k okolní teplotě se tato spotřeba neprojevuje žízní. To může vést k podcenění přísunu vody a následné dehydrataci.